Durva vereséget szenvedtek a republikánusok Alabamában

Doug Jones negyedszázada az első demokrata párti szenátor, akit megválasztottak az államban.

MN
2017. 12. 13. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt ügyész, Doug Jones negyedszázada az első demokrata párti szenátor, akit megválasztottak a konzervatív Alabamában, tovább apasztva a republikánusok amúgy is hajszál vékony fölényét a szenátusban, ahol most 51-49-re módosultak az erőviszonyok – írja az MTI.

„Nemcsak Alabama államban, de az egész országnak megmutattuk az utat, hogy képesek vagyunk összefogni” – hangoztatta hívei előtt Jones az alabamai Birminghamben. Hozzátette: ez a választás a méltóságról és a tiszteletről szólt.

A szavazatok 90 százalékának feldolgozottsága mellett Jones több ezer vokssal vezetett republikánus párti riválisa előtt.

Moore viszont nem ismerte el vereségét, támogatói előtt mondott rövid felszólalásában hangsúlyozta: még nincs vége. A kampányát vezető Bill Armistead szerint ez azért van, mert szoros eredmény várható, és az alabamai törvények szerint bizonyos feltételek esetén (fél százalékpont alatti eltérésnél) a voksokat újraszámolják. Ugyanakkor legfrissebb értesülések szerint Jones 1,5 százalékkal vezet.

Trump időközben Twitter-üzenetben gratulált a győztesnek. Ugyanakkor mikroblogbejegyzésében nem rejtette véka alá: a republikánusok nagyon rövid időn belül ismét versenybe fognak szállni ezért a szenátusi helyért.

A déli Alabamában azért tartottak pótválasztást, mert a korábbi szenátor, Jeff Sessions igazságügyi miniszterként kormánytag lett.

A republikánus pártot is megosztó kampányban kiemelt téma volt, hogy az ultrakonzervatív republikánus Roy Moore-t több nő is vádolta olyan „helytelen szexuális magatartással”, amely a csóktól a szexuális bántalmazásig és tapogatásig terjedt. A történtek idején a nők csak 14–18 évesek voltak.

A volt főbíró – akit kétszer is vallási fundamentalizmusa miatt távolítottak el Alabama legfelső bíróságáról – tagadja a vádakat, de a népszerűségének sokat ártott mindez. A republikánus pártelit számára is kínossá vált a jelölt, de végül nem hátráltak ki mögüle, sőt, a Moore-kampányt igyekeztek egy, Trump elnökségéről szóló népszavazásként beállítani. Maga az elnök is ebben a szellemben állt ki a jelölt mellett. A Twitteren azt írta: szüksége van az alabamai szavazatokra, mert Jones, a demokrata jelölt mindent leszavazna, ami fontos az ország számára.

Alabamában 1990-ben választottak utoljára demokrata szenátort, a mély déli állam stabil republikánus bázisnak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.