Egymásnak estek a katalán pártok vezetői

Egymást hibáztatták televíziós vitájukon a képviselők.

MTI
2017. 12. 18. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy kétórás vita középpontjában a katalán függetlenségi törekvések álltak, és a végére semmiféle lehetséges együttműködés nem körvonalazódott a pártok között. A résztvevők gyakran egymás szavába vágtak, és többször vádolták egymást hazugsággal.

A választások előtt közzétett utolsó közvélemény-kutatások szerint Katalóniában egy párt sem tud kormányzóképes többséget nyerni, ráadásul a szoros eredmények miatt nagy esélye van annak is, hogy sem a függetlenségi erők, sem a spanyol egységet támogató pártok összefogása nem elegendő a kormányalakításhoz.

A felmérések szerint győzelemre esélyes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt elnökjelöltje, Inés Arrimadas a vitában hangsúlyozta: ha újra a függetlenségi pártok kerülnek hatalomra, ugyanazt folytatnák, amit az előző ciklusban tettek.

Felrótta nekik, hogy milliókat költöttek a függetlenségi törekvésekre. Példaként említette, hogy rengeteg pénzt fordítottak a katalán külpolitikára, míg a bölcsődei hálózat bővítésére egy eurót sem szántak. Mint mondta, pártja ellenben ezt a pénzt a szociális kiadások növelésére költené. Új időszakot kell nyitni, tanulni kell a hibákból – jegyezte meg.

Szavazzanak azok ellen, akik börtönbe juttatták a függetlenségpártiakat – mondta a műsorban Carles Mundó, aki a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC) képviselte.

A politikust, aki az előző katalán kormány tagja volt, néhány hete helyezték szabadlábra. Pártja listavezetőjét, Oriol Junquerast helyettesítette, aki továbbra is előzetes letartóztatásban van.

Mundó arról beszélt, hogy pártja mindig a párbeszédet képviselte. Céljuk egy erős kormány létrehozása, amely figyelembe veszi az emberek igényeit.

A függetlenségi törekvések folytatását az állammal tárgyalva, bilaterális módon képzelik el – hangsúlyozta, és nyilvánvalóvá tette: ha ők nyerik a választásokat, saját jelöltjüket szeretnék elnöknek, nem Carles Puigdemontot.

Azt kérte a választóktól, hogy mielőtt voksolnak, idézzék fel az október 1-jei eseményeket, az erőszakos rendőri fellépést.

Carles Puigdemont volt katalán elnököt, aki Brüsszelben tartózkodik, mivel Spanyolországban letartóztatási parancs van érvényben ellene, Josep Rull helyettesítette a vitában. A politikus korábban szintén előzetes letartóztatásban volt.

A függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) képviselője szerint jelen körülmények között a mostani nem normális választás.

Szabadság vagy börtön, Puigdemont vagy Rajoy – szerinte a szavazóknak e kettő között kell most dönteniük.

Rull amellett érvelt, hogy a függetlenségi törekvések nem voltak rossz hatással a katalán gazdaságra, hanem épp az azzal szemben indult állami fellépés okoz kárt. Hangsúlyozta: ha a szavazók támogatják őket, el tudják érni, hogy a börtönben lévő politikusokat kiengedjék. „Hiszünk a demokráciában” – jelentette ki.

Miquel Iceta, a Katalán Szocialista Párt elnökjelöltje úgy vélte: Katalóniának már eddig is hatalmas árat kellett fizetnie a függetlenségi törekvésekért. Nem kérdés, hogy rosszabb helyzetben van, mint két éve – mondta, példaként említette a vállalatok tömeges elvándorlását Katalóniából.

Véleménye szerint a függetlenségi politikusok úgy viselkednek, mintha nem tehetnének semmiről, és mindenért a többiek lennének felelősek.

„A józan ész térjen vissza a politikába” – fogalmazta meg mottóját, részletezve, hogy pártja célja Katalónia nagyobb autonómiájának és jobb finanszírozásának elérése.

A progresszív politikai erők egyesítéséről beszélt a műsorban Xavier Domenech, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Común) politikusa.

Mint mondta, ha rajtuk múlna, megszűnnének a különböző politikai blokkok, és egy olyan kormány alakulna, amely mindenkit képvisel.

Kizárta viszont az együttműködés lehetőségét a jobboldali pártokkal, amelyek közül a Ciudadanos és a Junts pel Sí hangzott el példaként.

Felhívta a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre és arra is, hogy a katalán népesség 40 százaléka rosszabbul él, mint a szüleik, ezért elsősorban szociális intézkedéseket, bölcsődebővítési programot, közmunkateremtést és egyetemi tandíjcsökkentést ígért.

A közvélemény-kutatások ezt a pártot tartják a mérleg nyelvének, amennyiben valóban egyik oldal sem jut kormányzati többséghez. Ők nem támogatják a katalán elszakadást, de azt igen, hogy a függetlenségről rendezzenek szabályos népszavazást.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) listavezetője többször is elmondta a vita során, hogy a spanyol kormány beavatkozásával lehetővé tette, hogy helyreálljon a nyugalom és a bizalom Katalóniában, és ha nem lépnek, az autonóm közösség már kívül lenne Európán.

A politikus unalmasnak nevezte újra és újra azt hallani a függetlenségi pártok politikusaitól, hogy az elveik miatt kerültek börtönbe, pedig ez azért történt, mert megsértették a törvényeket.

Az új kormány dolga a társadalmi megbékélés és a bizalom visszaszerzése lesz Katalóniában – jegyezte meg.

Vidal Aragonés, aki a szélsőbaloldali, függetlenségi Népi Egységet (CUP) képviselte a televíziós vitában, azt hangsúlyozta: október 1-je óta megvan a felhatalmazás a néptől a katalán köztársaság létrehozására.

Bírálta az ERC-t, amiért nem tesz eleget ennek a felhatalmazásnak, míg a CUP célja továbbra is, hogy efelé haladjanak.

A parlamenti pártok kedden zárják hivatalos választási kampányukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.