Elfogtak egy Rijádra kilőtt rakétát

A királyi palotát vették célba.

MTI
2017. 12. 19. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábiában többen feltöltöttek a közösségi médiára olyan videofelvételt, amelyen egy kis füstfelhő látszik, feltehetőleg a felrobbant támadó rakétáé.

A síita húszi lázadók szóvivője kedden közölte, hogy Vulkán H–2 típusú ballisztikus rakétával vették célba a Jamama-palotát a szaúdi fővárosban.

„A szövetséges erők megerősítik, hogy iráni húszi rakétát fogtak el, amelynek a célpontja Rijád déli részén volt. Egyelőre nem jelentettek veszteségeket” – közölte Twitter-oldalán a szaúd-arábiai kormány ellenőrzése alatt álló Nemzetközi Kommunikációs Központ.

A támadást röviddel a jövő évi költségvetés ismertetéséről szóló sajtótájékoztató előtt indították. A büdzsét a szaúdi király rendszerint személyesen ismerteti a palotában.

Szaúd-Arábia november 4-én jelentette be, hogy a rijádi Háled király nemzetközi repülőtér felett elfogott egy ballisztikus rakétát. Rijád Iránt vádolta, hogy a jemeni lázadóknak rakétát csempészett, blokád alá vette Jement, és az ENSZ-ellenőrzés megszigorítását kérte.

A múlt héten az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley rakétamaradványokat mutatott be, amelyek Washington szerint az Irán által a síita húsziknak szállított fegyverből származnak, mintegy bizonyítékként arra, hogy Teherán megsérti az ENSZ határozatait.

Szaúd-Arábia térségbeli ellenlábasa, Irán tagadta, hogy ilyen fegyvereket szállítana a jemeni fővárost, Szanaát és az ország más részeit megszálló húszi lázadóknak.

Genfben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője, Rupert Colville közölte, hogy a szaúdi vezetésű szövetségesek légicsapásaiban 10 nap alatt legalább 136 polgári személy vesztette életét, 87 társuk pedig megsebesült. A szóvivő mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a civil áldozatok száma megnövekedett Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök december 4-i halála óta, mert azóta intenzívebbé váltak a szövetség Jemen elleni légicsapásai.

Az ENSZ szerint Jement immár a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja, milliókat fenyeget éhínség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.