Észak-Korea áll a WannaCry zsarolóvírus mögött?

A Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója szerint bizonyítékok vannak Phenjan közvetlen felelősségére.

MN
2017. 12. 19. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Koreát teszi felelőssé a WannaCry zsarolóvírus-támadásért, melynek során több ország egészségügyi, közigazgatási és pénzügyi szektorát érte támadás – tette világossá a The Wall Street Journal című napilap online kiadásában, hétfő este közzétett írásában Tom Bossert, a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója.

„A támadás széles körű volt, milliárdokat emésztett fel, és Észak-Korea közvetlenül felelős érte” – jelentette ki Bossert, aki világossá teszi, hogy a kormánynak bizonyítéka van erre, melyet más kormányok, köztük az Egyesült Királyság, valamint az érintett operációs rendszert gyártó Microsoft is megerősített. A tanácsadó szerint felelősségre fogják vonni Phenjant, és továbbra is a „maximális nyomásgyakorlás stratégiáját” követik Észak-Koreával szemben.

A május közepén végrehajtott támadásban 150 országban mintegy 200 ezer szervezet körülbelül 300 ezer számítógépe fertőződött meg. A vírus titkosította a számítógépeken található adatokat, és csak 300 dollár ellenében volt hajlandó feloldani a számítógépek blokkolását. A támadást lehetővé tévő rést egyébként éppen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fedezte fel. Ám ahelyett, hogy értesítették volna a Microsoftot a rendszer sebezhetőségéről, úgy döntöttek, hogy saját eszközt fejlesztenek ki, mellyel szükség esetén maguk használhatják ki a rendszer hibáját. Mindezt azonban hekkerek megszerezték, és így az eszköz rossz kezekbe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.