Észak-Korea miatt egyre többe kerül a februári téli olimpia Phjongcshangban

Ötmilliárd forintnál is többet költ Dél-Korea a biztonsági kapus ellenőrzésre és a kiberbiztonságra.

MN
2017. 12. 26. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A phjongcshangi februári téli olimpia szervezői nem kis kihívás előtt állnak, ugyanis a sportért rajongók jelentős részét tarthatja távol az észak-koreai fenyegetéshullám. Emellett anyagi vonzata is van Phenjan ellenséges viselkedésének, mivel a biztonságot elősegítendő kiemelt összeget költenek Dél-Koreában a beléptetőkapus ellenőrzésekre. Hogy az északiak veszélyt jelenthetnek a sportrendezvényre, nem alaptalanul gondolják a szervezők, mivel harminc éve hasonló helyzettel álltak szemben.

A CIA emberei az 1988-as szöuli olimpia idején attól tartottak, hogy az észak-koreai rezsim tönkre akarja tenni a rendezvényt. Az erről szóló dokumentum nemrégiben került a Los Angeles Times birtokába. A CIA már a sportesemény előtt egy évvel vizsgálódni kezdett, még a Korean Airlines egy gépének felrobbantása előtt – írja a Business Insider. A merénylő arról számolt be akkor, hogy a Kim családtól jött a megbízás az olimpiát megelőző megfélemlítés céljából. Az eset bosszúnak is felfogható, hiszen a diktatúra közös rendezésben gondolkodott, amit Szöul nem fogadott el. Három évig tárgyaltak arról, hogy a rendezés egy kisebb részét Phenjan kaphatja meg, ami azonban sértőnek és elégtelennek bizonyult.

A februári phjongcshangi téli olimpia előtt tehát érthető okokból kiemelt figyelmet kap a biztonság. A lépést nem csak saját belátásra tették meg, hiszen például Franciaország ősszel nyilatkozott arról, hogy csak garantált biztonság esetén vesz részt az olimpián.

Reuters szerint a dél-koreai védelmi minisztérium ötezer fegyveres biztonsági őrt állít szolgálatba, valamint kiemelt figyelem irányul az északi hekkertevékenységekre is. A lap szerint a biztonsági kapus ellenőrzés 17,6 millió dollárt, a kiberbiztonság további 1,3 milliót emészt majd fel, ez ötmilliárd forintnál is magasabb összeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.