Észak-Korea nevében próbált rakétaalkatrészeket eladni egy férfi

A koreai származású, de Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt.

MTI
2017. 12. 17. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koreai származású, de több mint 30 éve Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt. A nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt kiterjedt gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Korea nevében próbált értékesíteni rakétarendszer-elemeket, egyebek mellett a ballisztikus rakéták irányításához szükséges szoftvert, valamint szenet próbált eladni harmadik félnek Indonéziában és Vietnámban.

Az ausztrál rendőrség szerint ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tíz millió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat.

A hatóságoknak bizonyítékuk van arra, hogy a férfi kapcsolatban állt magas rangú észak-koreai tisztségviselőkkel, de az bizonyos, hogy a rakétaalkatrészek végül nem jutottak el Ausztráliáig. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a gyanúsított a feketepiacon próbálkozott, és hivatalos körök a jelek szerint nem érintettek az Indonéziában és Vietnámban tervezett széneladási ügyletekben sem.

A szombaton Sydney-ben elfogott férfinak a jövő héten kell megjelennie a bíróság előtt. Akár 18 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.