Európa-ellenesnek nevezte a migrációügyi biztos Donald Tusk kvóta-levelét

Dimitrisz Avramopulosz úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy Tusk hatástalannak nevezte a kvótarendszert.

MN
2017. 12. 12. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlannak nevezte kedd délután Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy frissen közzétett dokumentumban „hatástalannak” és „rendkívül megosztónak” minősítette a kötelező menekültügyi kvótákat, tudósított az MTI.

Az e heti EU-csúcs előkészítésének keretében közzétett tanácsi dokumentumban kiemelték: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy „a kötelező kvóták ügye rendkívül megosztó”, a kérdés aránytalanul nagy figyelmet kapott gyakorlati jelentőségéhez képest, és a megközelítés így „hatástalannak bizonyult”.

Mint az Európa Tanács dokumentumában írták, júniusig konszenzusra kell jutni a migrációs politika belső dimenziójáról, és ehhez át kell tekinteni, hogy eddig mi működött és mi nem. Biztosítani kell a külső határokat, meg kell előzni a tömeges beáramlást, különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között, továbbá stabil finanszírozási mechanizmust kell létrehozni a mostani ad hoc megközelítés helyett – olvasható az uniós vezetőknek megküldött dokumentumban, amely szerint az EU egyedül a tagországok teljes bevonásával tudja hatékonyan kezelni a felmerülő válsághelyzeteket.

Újságírói kérdésre válaszolva Avramopulosz a szöveget „elfogadhatatlannak, Európa-ellenesnek” minősítette, amely „tagadja, figyelmen kívül hagyja” az utóbbi évek közös munkáját, és – mint fogalmazott – aláássa a szolidaritás elvét. A görög biztos ezt strasbourgi sajtótájékoztatóján jelentette ki, aláhúzva, hogy a szolidaritás nem egy „á\'la carte menü”.

Hozzátette: határozottan nem ért egyet azzal, hogy hatástalan lenne a menedékkérők elosztására szolgáló uniós mechanizmus, annak keretében ugyanis 32 ezer embert áthelyeztek az elmúlt két évben, ami a jogosultak több mint 90 százalékát jelenti.

A migráció ügye az EU-csúcs csütörtöki napirendjén szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.