Ezreket tartóztattak le a szaúdi hatóságok a jemeni határon

A szaúdi határőrség mintegy 3500 kézifegyvert és ahhoz tartozó lőszert foglalt le.

MTI
2017. 12. 01. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer fegyvert foglaltak le, és ezreket tartóztattak le a szaúdi hatóságok a sivatagi királyság és Jemen határán 2016 októbere és 2017 szeptembere között – közölte pénteken a szaúdi belügyminisztérium. A belügyi tárca közlése szerint a szaúdi határőrség mintegy 3500 kézifegyvert és ahhoz tartozó lőszert foglalt le, és 4656 személyt tartóztatott le, akik a gyanú szerint be akartak szivárogni a királyság területére. A belügyminisztérium pénteki tájékoztatása összefügghet azzal, hogy csütörtökön a jemeni húszik ismét ballisztikus rakétát lőttek ki Szaúd-Arábia területére. Míg a síita lázadók azt állították, hogy a fegyver eltalálta katonai célpontját, a szunnita királyság azt közölte, hogy elfogták a rakétát. Mindeddig nem érkeztek hírek arról, hogy rakéta csapódott volna be Szaúd-Arábia területén.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a síita húszi lázadók között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein. A húszik legutóbb november elején lőttek ki ballisztikus rakétákat a vahhábita királyság irányába, de a szaúdiak időben megsemmisítették őket. A jemeni felkelők a támadást azzal indokolták, hogy a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció blokádjára adtak választ. Rijád azonban megtorlásként megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját és bombázta a felkelők kezén lévő fővárost, Szanaát.

Rijád – feltehetően nemzetközi nyomásra – a hétvégén lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához a humanitárius katasztrófa szélére sodródott Jemenbe. A húszik újabb ellenséges lépése miatt azonban felmerül annak veszélye, hogy Szaúd-Arábia ismét megtorló intézkedéseket fog hozni – vélik megfigyelők, jóllehet a Sky News Arabíja hírtelevízió pénteken arról számolt be, hogy az arab koalíció feloldotta blokádját a délnyugat-jemeni el-Gaida kikötőváros ellen. Jemen folyamatosan humanitárius katasztrófával néz szembe, mióta az arab koalíció beavatkozott a 2014-ben kirobbant konfliktusba. Az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól a háború sújtotta országban, közülük hétmillió gyakorlatilag éhezik. Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg. A konfliktusban mintegy 10 ezer ember halt meg, 50 ezren megsebesültek, és 3 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.