Februárra halasztották Salah Abdeslam tárgyalását

Helyt adtak a védelmet ellátó ügyvéd kérésének.

MTI
2017. 12. 18. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Libre Belgique című belga napilap információi szerint Sven Mary, Abdeslam nemrégiben kijelölt védőügyvédje a hétfőtől csütörtökig tervezett tárgyalás és ítélethozatal elhalasztását kérte az ülés első, hétfői ülésnapján, hogy alaposan tanulmányozhassa védence dossziéit.

A kérésnek helyt adott a szövetségi ügyészség és a belga fővárosi büntetőbíróság három tagból álló bírói testülete is. Az elnapolt, február elején kezdődő és várhatóan ítélethozatallal végződő eljárás a bejelentés szerint négynapos lesz, a tárgyaláson jelen lesz Soufien Ayari, valamint saját kérésére részt vesz Salah Abdeslam is.

Abdeslam és társa tavaly március 15-én, Brüsszel Forest negyedében lőfegyverrel támadt a házkutatásra kiérkezett rendőrökre. A tűzpárbajra a hatóságok terrorellenes csoportjának a párizsi terrortámadások felderítéséhez kapcsolódó művelete közben került sor. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, egy gyanúsított meghalt, két másik – köztük Abdeslam – pedig elmenekült. A szökevényeket néhány nappal később a főváros Molenbeek nevű negyedében elfogták.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban 32 ember életét vesztette, és nagyjából 340-en megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.

2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. A francia nyomozók szerint a párizsi támadásokat elkövető dzsihadista csoport egyetlen életben maradt tagja, Abdeslam szállította a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt a helyszínre, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Robbanóövét tíz nappal később Párizs egyik elővárosban találták meg egy szemetesben. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, s április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű (marokkói felmenőkkel rendelkező) 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal vádolják.

Mind a párizsi, mind a brüsszeli támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.