Felemás győzelem a katalán választáson

A függetlenségi pártok lehetséges parlamenti többségét mutatják a katalán választáson a részeredmények.

MTI
2017. 12. 21. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt győzelmét, de a függetlenségi pártok parlamenti többségét tükrözik a csütörtöki katalán helyi választások részeredményei a szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál.

Az adatok jelenlegi állása szerint a Ciudadanos 25,3 százalékos támogatottsággal végezhet az első helyen, amely 35 képviselői mandátumot jelenthet számára. Második helyen a Carles Puigdemont vezette Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) áll a szavazatok 21,9 százalékával és 34 képviselői hellyel.

A választásokon külön induló három függetlenségi párt közösen 70 mandátumot szerezhet meg a 135 fős katalán törvényhozásban, amelyben a kormányzóképes többséghez 68 képviselői hely szükséges. A spanyol egységet képviselő három párt 57 képviselője kerülhet be a katalán parlamentbe. A részeredmények alapján a függetlenségi blokk a szavazatok 47,6 százalékát kaphatta meg, míg az egységpártok 43,2 százalékos támogatást szerezhettek.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt győzelmét, de a függetlenségi pártok lehetséges parlamenti többségét mutatja a katalán választáson az exit poll felmérés, amelyet a La Vanguardia című napilap tett közzé csütörtökön az urnazárás után.

A GAD3 közvélemény-kutató cég 3200 ember megkérdezésével a nap folyamán végzett felmérése szerint a függetlenségi pártok – a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) és a Népi Egység (CUP) – közösen 67–71 mandátumra számíthatnak a katalán törvényhozásban.

A kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges a 135 fős parlamentben. A Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a konzervatív Néppárt (PP) közösen 55–62 képviselői helyhez juthat a felmérés szerint. A szavazatok 26 százalékának elnyerésével a Ciudadanos lehet a választás győztese, a második helyen 22,5 százalékkal a függetlenségi ERC juthat be az új törvényhozásba, harmadikként a függetlenségi Junts pel Sí végezhet 19 százalékos támogatottsággal az exit poll szerint.

A GAD3 felmérésében őket követik a katalán szocialisták 15 százalékkal, majd a baloldali Katalónia Közösen (Catalunya En Comú) 7 százalékkal, majd a függetlenségi CUP következik 5 százalékkal. Utolsó lehet a választásokon a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt 4,5 százalékos támogatottsággal.

A felmérés a választási részvételt 84 százalékosra tette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.