Gázolásos merényletet tervezhetett egy férfi Németországban

A gyanúsított állítólag már régóta a hatóságok látókörében van.

MTI
2017. 12. 21. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 29 éves német állampolgárt szerdán vették őrizetbe különleges rendőri egységek bevetésével. Külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják.

A legfőbb ügyészség szerint a gyanúsított 2015 áprilisa óta az IÁ támogatója, többször járt Irakban, ahol fegyveres kiképzést kapott, és a terrorszervezet megbízásából merényletre alkalmas helyszíneket keresett Erbílben, az észak-iraki félautonóm Kurdisztán székhelyén.

A közleményben Dasbar W. néven azonosított férfi a legfőbb ügyészség szerint 2017 júniusa óta ismét Németországban tartózkodott, és azt tervezte, hogy gázolásos merényletet hajt végre a Baden-Württemberg tartományi Karlsruhe központjában álló kastély előtti téren. Augusztus végétől a helyszín felmérésével foglalkozott, és szeptemberben megpróbált sofőri állást szerezni különböző küldeményszállító vállalkozásoknál, de nem vették fel.

Sajtóértesülések szerint az iraki származású gyanúsított régóta a hatóságok látókörében van, és hosszabb ideje folyamatos megfigyelés alatt tartották. Elfogásában hetven rendőr vett részt. Lakásában lefoglaltak több mobiltelefont és számítógépet. A készülékekből kinyert adatok elemzésével és a gyanúsított ismeretségi körének ellenőrzésével vizsgálják, hogy voltak-e társai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.