Gyarmati időkből való törvényt vetettek be újságírók ellen Mianmarban

A Reuters két riporterét egy 1923-as brit, kémkedés elleni jogszabály alapján vették őrizetbe.

MN
2017. 12. 18. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mianmari hatóságok őrizetbe vették a Reuters két tudósítóját – jelentette a hírügynökség. Wa Lone és Kyaw Soe Oo épp Rangunban, a legnépesebb városban találkozott volna rendőrtisztekkel, amikor őrizetbe vették őket. A rendőrség képet is közölt a két, megbilincselt tudósítóról. 

Az újságírók ellen a hatóság egy 1923-as, még a brit gyarmati Indiából – ennek egyik tartománya volt az akkor Burmának nevezett Mianmar – származó törvényt alkalmaz. Az úgynevezett hivatali titkok törvénye annak idején a kémkedés és a bolsevik szervezkedés ellen született, de máig érvényben van, és előszeretettel használják a média ellen: ez alapján bárkit le lehet tartóztatni, aki nem nyilvános kormányzati információk birtokában van. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.