Halálra ítéltek egy Moszad-ügynöknek vélt orvostudóst Iránban

Irán nukleáris és védelmi programjáról szóló titkos adatokat adott át az izraeli hírszerzésnek.

MN
2017. 12. 26. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfit azzal vádolták, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak, és ennek következtében meggyilkoltak több vezető iráni atomtudóst – közölte hétfőn Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni ügyész. Az elítélt, Ahmadreza Djalali svéd-iráni orvostudós a múlt héten az iráni állami televízióban vallotta be, hogy Irán nukleáris és védelmi programjáról szóló titkos adatokat adott át az izraeli hírszerzésnek. Az elítélt állítólag számos alkalommal találkozott a Moszad ügynökeivel, és bizalmas információkat adott át pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserébe – állította a teheráni ügyész. Dolatabádi korábban közölte azt is, hogy az elítélt mintegy harminc katonai szakértőről és atomtudósról szolgáltatott információkat a Moszadnak – írja az MTI.

Iránban legalább négy atomtudóst gyilkoltak meg 2010 és 2012 között, Teherán álláspontja szerint atomprogramjának megfékezése érdekében. A Moszad-ügynök jelzőt Dolatabádi ragasztotta Djalalira még októberben, amikor először ismertette a halálos ítéletet, melyet kémkedésért szabtak ki a Svédországban tanult orvosra.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő közlése szerint Djalalit tavaly áprilisban vették őrizetbe egy családi látogatás során, hét hónapig nem engedtek hozzá ügyvédet, a bírósági eljárást pedig tisztességtelennek minősítette. A szervezet szerint kicsikarták belőle a vallomást. Djalalinak Svédországban él a felesége és két gyermeke. A feleség szerint férje egészsége súlyosan megromlott őrizetbe vétele óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.