Hatvanöt éve minden karácsonykor szól alattvalóihoz II. Erzsébet

A brit uralkodó idén a terrortámadásoktól sújtott városok helytállását méltatta üzenetében.

MTI
2017. 12. 25. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terrortámadások sújtotta brit városok helytállását méltatta hétfőn sugárzott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő megemlékezett a nyári londoni tűzvész többtucatnyi halálos áldozatáról is – számol be az MTI.

Az életének 92., uralkodásának 66. esztendejében járó királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló nemzetközösség népeihez. Néhány nappal korábban rögzített, felvételről sugárzott karácsonyi üzeneteit – más nyilvános megszólalásaival ellentétben – mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.

A Buckingham-palotában – a királyi család első számú londoni rezidenciáján – felvett idei üzenetében kijelentette: ezen a karácsonyon Londonra és Manchesterre gondol, arra, hogy e két brit nagyváros erőteljes önazonossága miként gyűrte le az elmúlt tizenkét hónap terrortámadásainak következményeit.

Az idén öt terrorcselekményt hajtottak végre Nagy-Britanniában, négyet Londonban, egyet Manchesterben. E támadásokban összesen 36-an haltak meg. A legsúlyosabb a manchesteri merénylet volt, amelyet egy popkoncert helyszínén követett el egy öngyilkos iszlamista merénylő. A terrorista testére erősített pokolgép 22 embert, köztük hét gyermeket ölt meg.

Hétfői karácsonyi üzenetében II. Erzsébet királynő is kiemelte, hogy a manchesteri merénylet célpontjai között gyerekek is voltak. Felidézte, hogy néhány nappal a támadás után meglátogatta a sérült gyerekeket a manchesteri gyermekkórházban, és kijelentette: az általuk tanúsított rendkívüli bátorság mindenki számára példaként szolgál.

A királynő megemlékezett a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitört júniusi tűzvész áldozatairól, és méltatta a katasztrófavédelmi szolgálatok tagjainak helytállását.

A tűzvész június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófának a Scotland Yard adatai szerint 71 hivatalosan azonosított halálos áldozata van.

A brit uralkodó a biztonságos otthon és a család fontosságáról szólva megemlékezett arról is, hogy 96 esztendős férjével, Fülöp edinburghi herceggel a múlt hónapban ünnepelték 70. házassági évfordulójukat. Kijelentette: amikor ő született, az emberek még arra sem számíthattak biztosan, hogy egyáltalán élnek majd ennyi ideig, így annak idején valószínűleg még ki sem találták a platinaévforduló megjelölést, amelyet az udvar hivatalosan az ő 70. házassági évfordulójukra alkalmaz.

„Még Fülöp herceg is úgy döntött, hogy most már ideje lassítani egy kicsit, mivel ahogy a maga takarékos szóhasználatával megfogalmazta, ő már megtette a magáét” – mondta a királynő, arra utalva, hogy férje, aki az esküvőjük óta eltelt hét évtizedben több mint 22 ezer hivatalos programot teljesített, az ősszel visszavonult a közszerepléstől.

II. Erzsébet királynő megemlékezett arról is, hogy éppen hatvan éve, 1957-ben intézett először karácsonyi üzenetet nemzeteihez televíziós közvetítés formájában. Rádiós formában már 1952 óta, vagyis az uralkodó trónra lépésének éve óta él a szokás. Az egyetlen kivételnek 1969 tekinthető, amikor sem a tévében, sem a rádióban nem jelent meg II. Erzsébet karácsonykor, akkor viszont írott formában üzent népének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.