Hiába a hírzárlat: kormányzati repülőgépeket vásárol az Orbán-kabinet

Ostravában kapta lencsevégre egy szpotter az egyik új magyar szállítógépet.

Zord Gábor László
2017. 12. 17. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a kormányzat hírzárlatra való törekvése az ügyben, újabb forrás erősítette meg  szerdán közölt információnkat, miszerint Airbus A319-es utasszállítóból átalakított szállítógépeket vásárolnak a honvédségnek.

Az első gépet a csehországi Ostravában kapta lencsevégre szombaton egy helyi amatőr repülőgépfigyelő (szpotter), aki Centaureaux név alatt posztolta „fogását” a Facebook közösségi oldalon. Mint az amerikai elnök különgépének világszerte jól ismert hívójelére utalva írja, ez a „Hungarian Air Force One”, azaz a magyar légierő egyes számú gépe. „Megérkezett Ostravába a magyar légierő első A319-ese, amely elsődlegesen a magyar kormány igényeit fogja kiszolgálni” – fogalmaz, a maga részéről spontán állást foglalva abban az idehaza dúló vitában, hogy szabad-e kormánygépnek nevezni e repülőket.

Cikkünk megjelenése után ugyanis kormányzati forrásunk – anélkül, hogy bármilyen további részlettel szolgált volna az ügyletről – leszögezte lapunk munkatársának: „Katonai szállítógépeket veszünk, nem kormánygépeket”, amelyeket jövő tavasszal mutatnak be.

Hiába azonban a példátlan információbiztonsági rendszabályok, a parlamenti szakbizottság által adott közbeszerzés alóli felmentés, a XXI. század láthatóan ezen a területen sem kedvez a titkolózásnak. A cseh szpotter képaláírása azt az információnkat is megerősítette, hogy a csődbe ment fapados légitársaság, az Air Berlin korábbi tulajdonáról (a legutóbb az Eurowingsnek lízingelt), D–ABGM lajstromjelű gépről van szó. Az Airbus ideiglenes máltai lajstrommal érkezett Csehországba Olaszországból, ahol a római Fiumicino repülőtéren megkapta a magyar festést: a katonai jelleget erősítendő a gép szürke lett, de a fotózás időpontjában a magyar felségjelek és feliratok még le voltak matricázva rajta.

A szpotter úgy tudja, hogy a gépet Ostravában építik át az úgynevezett Corporate Jet, azaz vállalati gép konfigurációra, ami összecseng a várható magyar feladatrendszerrel. A cseh légierőben tíz éve repül két A319-es ilyen kialakítással, kiszolgálva mind a kormány, mind a hadsereg igényeit.

A Facebook-bejegyzés emellett azt az információnkat is megerősíti, hogy egyelőre két gépről van szó: mint írja, a korábban D–ABGS lajstromjelet viselő másik Airbus érkezését vasárnapra várják Ostravába.

Szijjártó semmit sem tud 

A Hír Televíziónak sikerült elérnie Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki azt mondta, hogy nem tud ilyen repülőgép-vásárlási tervről.

– Mai sajtóhír, hogy kormánygépeket vehet a magyar kabinet az Air Berlintől. Meg tudja-e ezt erősíteni?
– Nem tudok ilyenről.
– Van ilyen terv?
– Hogy az Air Berlintől gépeket vegyünk? Hát meglepődnék.
– Bárki mástól?
– Nem tudok arról, hogy bármilyen légitársaságtól repülőgépeket készülne venni a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.