Húszezer migráns vonult végig Róma belvárosán, hogy jogokat követeljen

A tüntetést baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek és diszkriminációellenes mozgalmak rendezték.

MTI
2017. 12. 16. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációpárti megmozdulás élén a „Határ nélküli jogokat” feliratú transzparens haladt. A szervezők szerint több mint huszonötezren, a hatóságok szerint tizenötezren vettek részt a meneten, amely a Termini pályaudvartól indult és a központi Popolo térre érkezett.

A tüntetést baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, valamint rasszizmus- és diszkriminációellenes mozgalmak rendezték. A menetet többségében afrikai bevándorlók alkották Szenegálból, Elefántcsontpartról, Maliból és Ghánából, menedékkérők és Olaszországban dokumentumok nélkül tartózkodók.

A tüntetők olaszországi tartózkodási engedélyt, a megélhetéshez szükséges minimális szociális segélyt, otthont követeltek.

„Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!” – szóltak a magasba tartott feliratok, utalva az olasz belügyminiszterre. A tüntetést rendkívüli biztonsági készültség kísérte, a hatóságok tüzetesen átvizsgálták a résztvevők táskáit. A menet békésen zajlott, a migránsok táncoltak és énekeltek is.

A tüntetésre alakult Rights Without Borders (Határok Nélküli Jogok) szervezet afrikai vezetője elmondta, hogy találkozót kértek Marco Minniti belügyminisztertől. Hozzátette, hogy a migránsok a globalizáció áldozatai, és nem maradhatnak láthatatlanok.

Giulio Macron, a tüntetést támogató Olasz Baloldal (SI) frakcióvezetője kijelentette, „a szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború előli menekülés”. Macron humanitárius migrációs csatornák kialakítását és az olaszországi migránstáborok bezárását szorgalmazta.

A római tüntetés a Modenában péntek este tartott demonstrációt követte. Az Emilia-Romagna tartománybeli városban szélsőjobboldali megmozdulás zajlott az Olaszországban élő bevándorlógyerekek tervezett állampolgársága ellen. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, hat rendőr és több demonstráló megsérült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.