Huszonnyolc év börtön Amerikában a lefejezésre készülő szélsőségesnek

A harag oka a felszólítás, hogy minél többen készítsenek karikatúrákat Mohamed prófétáról.

MTI
2017. 12. 20. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 éves David Wright a bíróságon sírva kért bocsánatot Pamela Gellertől, a rendőrségtől és a saját családjától.

„Semmi sem teheti jóvá a fájdalmat, amelyet okoztam. Csak abban bízom, hogy segíthetek másoknak, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, melyeket én elkövettem” – mondta a bíróságon az elítélt.

Geller azzal haragította magára a szélsőséges férfit, hogy arra szólított fel, hogy minél többen készítsenek karikatúrákat Mohamed prófétáról, ami súlyosan sértő a muszlimok számára. Geller sorozatosan szót emel a muszlim szélsőségesség ellen. A karikatúrapályázat, melyet két évvel ezelőtt hirdetett meg, maga is tűzharcba torkollt, mert a rendőrök kénytelenek voltak agyonlőni két muszlim fegyverest.

Az ügyészség életfogytiglani börtön kiszabását kérte, de a bíró nem értett egyet ezzel.

„Ön nem szörnyeteg, de valami szörnyűséges gonoszt tett magáévá”

– mondta William G. Young bíró. A blogger is azt kérte, hogy a férfit élete végéig küldjék rács mögé, mert szerinte nem lesz biztonságban, ha kiszabadul. Wright ügyvédei 16 év börtön kiszabását kérték; azzal érveltek, hogy a férfinak lehetőséget kell kapnia az újrakezdésre, ha letöltötte büntetését. Wright azt állította a tárgyaláson, hogy igazából soha senkit nem akart bántani, csak figyelemre vágyott az interneten. Az ügyészek szerint viszont mindez csak megtévesztés, mert a férfinál rengeteg videót találtak az Iszlám Állam rémtetteiről, és számos olyan dokumentumot is lefoglaltak, melyek erőszakra buzdítanak amerikaiak ellen.

Geller lefejezésével kapcsolatban végül a tervezésnél nem jutottak tovább, ám Wright nagybátyja egy rögzített telefonbeszélgetésen arról beszélt a most elítélt férfival, hogy inkább a „kékeket” venné célba, a rendőrökre utalva. Wright a telefonban azt mondta, hogy ez egy gyönyörű terv. Nagybátyja végül késsel támadt rendőrökre, akik viszont agyonlőtték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.