Iohannis: Romániával szemben is megindulhat a 7-es cikk szerinti eljárás

Klaus Iohannis szerint a Lengyelországgal szembeni eljárás figyelmeztető jel a román kormány számára is.

MTI
2017. 12. 20. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Iohannis román elnök szerint „nyilvánvalóan fennáll a kockázata” annak, hogy az Európai Bizottság Romániával szemben is elindítja az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást, miután a kormánytöbbség Románia külföldi partnereinek figyelmeztetése ellenére folytatta az igazságügyi törvények módosítását.

A román államfőt szerdán kérdezték az újságírók az uniós szavazati jog felfüggesztésének kockázatával járó eljárás országának szembeni alkalmazásának lehetőségéről, azt követően, hogy az EB aznap bejelentette: a vitatott igazságügyi reform miatt aktiválja Lengyelország ellen az atomfegyverként is emlegetett, mindeddig példa nélküli eljárást.

A jobboldali román elnök nem foglalt állást Varsó és Brüsszel vitájában, az EB bejelentése azonban szerinte a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség számára is figyelmeztetés.

„Csak akik a Holdról jöttek, hihetik azt, hogy nem lesz következménye, ha átláthatatlan módon fogadnak el törvényeket” – mondta az elnök, hozzátéve, ezzel Románia megítélését kockáztatják, és megkérdőjeleződik a jogállamiság, ahogyan tavasszal történt a – büntetőjog korrupció elleni szigorán enyhítő, majd a tüntetések hatására visszavont – hírhedt 13-as kormányrendelettel.

Miután múlt héten a kétkamarás román parlament képviselőháza megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló tervezeteket, ezen a héten a szenátusban került napirendre a törvénycsomag.

Az államfőhöz közel álló ellenzéki pártok szerint a kormánytöbbség a korrupt politikusainak elszámoltatását akadályozandó próbálja „pórázra kötni” az igazságszolgáltatást. A bukaresti kormánytöbbség az ügyészállami túlkapások megfékezésének szükségességével indokolják a törvénymódosításokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.