Izrael több országgal is tárgyal a nagykövetség áthelyezéséről

A költözködési hullámot az indíthatja el, hogy Donald Trump Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

MTI
2017. 12. 26. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael legalább tíz országgal, köztük Romániával már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve helyezzék át nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe – mondta el Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban. „Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt” – jelentette ki Hotoveli a közszolgálati rádiónak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában. Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentett döntése arról, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, hasonló lépések hullámát fogja beindítani – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Elsőként Guatemala követte Washington példáját: a közép-amerikai ország vasárnap jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Guatemala azon hét ország egyike volt, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Jeruzsálem státusára vonatkozó amerikai döntést elítélő határozattervezetről. Az izraeli rádió értesülése szerint a zsidó állam Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal folytat egyeztetéseket a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről. Konkrét részleteket ezekről a tárgyalásokról még nem lehet tudni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.