Izraeli harci helikopterek támadták a Hamasz állásait

Az izraeli légierő kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat bombázott. Eddig kilenc áldozatot követeltek a Trump-bejelentés utáni összecsapások.

MTI
2017. 12. 14. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli harci helikopterek mértek csapást csütörtökre virradóra az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) nevű radikális palesztin szervezet Gázai övezetben lévő létesítményeire, megtorlásul a térségből a zsidó állam területe ellen indított rakétatámadásokra – közölték a biztonsági erők tisztségviselői.

A közlés szerint a Gázai övezetet kormányzó Hamasz Ezzeddín al-Kasszám Brigádok nevű katonai szárnyának állásait bombázták. A The Times of Israel című lap úgy tudja, a szélsőségesek kiképzőtáborai és hadianyagraktárai voltak a célpontok. 

Egészségügyi források nem számoltak be sebesültekről, ugyanakkor a létesítményekben és a környező házakban jelentős károk keletkeztek.

Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszer segítségével megsemmisített két, a Gázai övezetből indított rakétát. Egy harmadik lövedék nyílt területen csapódott be, de nem okozott károkat.

Ez már a második légicsapás a Hamasz ellen: december 9-én is támadták a szervezet állásait. Az akció akkor is válaszcsapásnak számított, mivel a militáns csoport rakétákat lőtt ki Izrael területére. Akkor három palesztin halt meg a bombázásokban.

A palesztinok és Izrael közötti konfliktus ismét fellángolt, mert Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az erőszakos tiltakozó akciók során hat palesztin tüntető életét vesztette, és legalább kétezren megsérültek.

Az iszlám országok vezetői az előző nap Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet isztambuli találkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.