Január elején távozik a zaklatási ügyekbe keveredett demokrata szenátor

Al Franken január 2-án mond le kongresszusi bársonyszékéről.

MN
2017. 12. 21. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franken két héttel ezelőtt jelezte, hogy távozik a szenátusból, de hivatalosan nem nyújtotta be lemondását. Politikusok és elemzők körében az elmúlt hetekben úgy értékelték, hogy a színészből lett minnesotai politikus valójában nem is akar lemondani, jóllehet nyilvánosan is elismerte, hogy nőket zaklatott, sőt bocsánatot is kért – mint fogalmazott: – „helytelen viselkedéséért”.

„Hadd legyek világos: lemondhatok a székemről, de a hangomat hallatni fogom” – fogalmazott novemberben, a szenátusban elmondott beszédében a hatvanhat éves Franken. Mint mondta: „állampolgárként és aktivistaként” továbbra is kiáll majd olyan ügyek mellett, amelyekben hisz – írja az MTI.

Mint megírtuk, a botrány egy tizenegy éve történt zaklatás miatt robbant ki. Franken 2006-ban háborús körúton vett részt, vagyis Kuvaitba, Irakba, Afganisztánba látogatott, hogy fellépjen a fegyveres alakulatok karácsonyi műsoraiban. A körúton részt vett Leeann Tweeden újságíró, akit Al Franken – a nő elmondása szerint – mindenáron csókolózásra akart rábírni azzal az ürüggyel, hogy egy fellépés részeként be kellene gyakorolniuk az imitált csókjelenetet. A szenátus etikai bizottsága azonnali vizsgálatot rendelt el Franken ügyében.

Minnesotában a helyi törvényeknek megfelelően nem választás útján, hanem kinevezéssel töltik be a lemondott törvényhozó helyét. Az illetékesek Tina Smith alkormányzó személyében már meg is nevezték Al Franken utódját.

Nem Franken az egyetlen politikus, aki szexuális botrányai miatt távozni kényszerül a kongresszusból. John Conyers michigani demokrata párti képviselőt pártja szintén lemondásra kényszerítette, miután több korábbi munkatársa szexuális zaklatással vádolta meg, s az is kiderült róla, hogy közpénzen utaztatott Washingtonba nőket. Ruben Kihuen nevadai képviselő, szintén demokrata párti politikus a jövő évi választáson nem indul újra, mert egyik női munkatársa megvádolta szexuális zaklatással. Ugyancsak hasonló okok miatt lépett vissza a jövő évi választástól a texasi republikánus képviselő, Blake Farenthold. Trent Franks arizonai republikánus képviselő december elején jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond. Nyilvánosságra került ugyanis, hogy ötmillió dollárt ajánlott fel az egyik munkatársának azért, hogy béranyaként hordjon ki neki gyermekeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.