Január közepéig tarthatnak a német kormányalakítási tárgyalások

Angela Mekel bejelentette: a hét közepén rögzíti a három párt a tárgyalási menetrendet.

MN
2017. 12. 18. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január közepéig tarthat az új német szövetségi kormány megalakulásához vezető folyamat következő szakasza, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Németországi Szociáldemokrata Párttal (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről – mondta az MTI beszámolója szerint Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke Berlinben.

A CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján a kormányfő elmondta: a három párt vezetői szerdán találkoznak, hogy rögzítsék a kormányzati együttműködés lehetőségeit feltérképező egyeztetések menetrendjét. A megbeszélések január elején kezdődnek, és a hónap közepén fejeződhetnek be. Eredményüktől függ, hogy a CDU–CSU és az SPD továbblép-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába – mondta Merkel.

Ismét megerősítette, hogy pártjának célja egy stabil kabinet megalakítása, a kisebbségi kormányzást pedig elutasítja. Ha vállalható megoldásként tekintetének a kisebbségi kormányzásra, nem is a szociáldemokratákkal tárgyalnának, mert számukra nem ők a „privilegitált partnerek” – fogalmazott a pártelnök-kancellár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.