Jordánia diplomáciai offenzívába kezd Trump terve miatt

Az Egyesült Államokkal jó viszonyt ápoló Jordánia nem nézi jó szemmel, hogy az USA Jeruzsálemet látná szívesen Izrael fővárosaként.

Földi Bence
2017. 12. 03. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordánia egyeztetni kezdett az Arab Liga, valamint az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli üléseinek összehívásáról – közölte egy vezető jordániai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel.

A szokatlan diplomáciai lépést amiatt tette meg a hasemita királyság, mert várhatóan jövő héten Donald Trump amerikai elnök bejelentheti, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet tartja a továbbiakban Izrael fővárosának. Ennek lehetőségéről az amerikai adminisztráció egyik tagja beszélt pénteken, szerinte egy jövő hét szerdai beszédben teheti meg a nagy bejelentést az amerikai elnök. Ezzel a lépéssel Trump szakítana az amerikaiak több évtizedes közel-keleti politikájával, a térségben pedig ismét fellángolna az Izrael- és Amerika-ellenes gyűlölet.

Jordánia az Arab Liga idei soros elnöke. Amennyiben megtörténik a bejelentés, összehívja a két szervezet rendkívüli ülését, hogy „egyeztessenek egy ilyen veszélyes döntés potenciális következményeiről” és arról, miként reagáljanak az arab országok az Egyesült Államok lépésére. Jordánia fellépése azért is érdekes, mert a hangos felszín alatt Izraellel korrekt, az Egyesült Államokkal pedig kifejezetten jó viszonyt ápol.

– A lépés nagymértékben akadályozna a békefolyamatot és nagyon veszélyes lenne, hiszen provokálná az arab és muszlim országokat, valamint a nyugati muszlim közösségeket

– mondta a hírügynökségnek a neve elhallgatását kérő jordániai diplomáciai forrás.

Donald Trump amerikai elnök még nem döntött arról, elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosának, de az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről sem – közölte Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója vasárnap. Az amerikai elnök várhatóan szerdán tesz bejelentést ezzel összefüggésben. Kushner szerint Trump még mérlegeli a lehetőségeket és a különböző tényeket.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap óva intette az Egyesült Államok attól, hogy elismerje Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, vagy áthelyezze oda nagykövetségét, mivel ez a lépés szerinte aláásná az amerikai erőfeszítéseket a közel-keleti békefolyamatban. Hangsúlyozta: mindez teljesen elfogadhatatlan lenne az arabok, különösen a palesztinok számára, de nemzetközileg is. Abbász kapcsolatban áll Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait és Franciaország vezetőivel, hogy támogatókat gyűjtsön. „Úgy hisszük, egy ilyen amerikai lépés, ha valóban bekövetkezik, a régiót új irányba, és veszélyes fázisba terelné, amelynek következményeit nem lehet majd ellenőrizni” – hangoztatta Nabíl Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő.

Mike Pence amerikai alelnök egy New Yorkban tartott november végi rendezvényen mondta, hogy Trump valóban „komolyan tervezi” az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe. (MTI)

A II. Abdullah király vezette Jordánia gondozza a jeruzsálemi muszlim emlékeket, ezért is reagál Amman oly érzékenyen a város státuszának bárminemű változására. Korábban az Egyesült Államok amellett állt ki, hogy a zsidóknak és palesztinoknak tárgyalásos úton kell rendezniük a város helyzetét – ez persze nem tetszett a palesztinoknak, akik Jeruzsálem keleti felét tették volna meg jövendőbeli államuk fővárosának. Jordánia egyébként birtokolta már ezt a vidéket Ciszjordániával egyetemben, ám az 1967-es arab–izraeli háborúban a zsidók megszerezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.