Kaliforniában erősödik a szél, nehezebb az erdőtüzek oltása

Az időjárás-előrejelzések nem mutatnak esőt a következő napokban, a szél tovább táplálja a tűzfészkeket.

MN
2017. 12. 16. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén tovább erősödik a szél Kaliforniában, még nehezebbé válik az erdőtüzek oltása – derült ki az Accuweather meteorológiai szolgáltató pénteki előrejelzéséből. Az északi-északkeleti szelek ereje elérheti a 64–97 kilométeres óránkénti sebességet – írta az oldal, amely szerint az ilyen erejű széllökések elég erősek ahhoz, hogy letörjék a fák fő ágait, és leszakítsák az elektromos vezetéket. A szél táplálja a tűzfészkeket, füsttel és porral teríti be a térséget, még nehezebbé téve a tűzoltók munkáját. Ken Clark, az Accuweather vezető meteorológusa azt mondta, hogy a hét végén az eddiginél is nagyobb lesz a tűzveszély. Az időjárás-előrejelzések nem mutatnak esőt a következő napokban, és a szél ereje is csak vasárnap késő este csillapodik.

Csütörtökön meghalt egy tűzoltó, aki a térség legnagyobb, Thomas nevű tüzét igyekezett megfékezni – közölte a kaliforniai erdő- és tűzvédelmi hatóság. A lángok kiterjedése meghaladta a százezer hektárt, ez Kalifornia történetének negyedik legnagyobb tüze – írta a Los Angeles Times című újság. A tűz által sújtott terület nagysága egyenlő New York területével – számolt be a lap, amely állítását térképpel támasztotta alá.

Donald Trump amerikai elnök korábban szükséghelyzetet rendelt el Kaliforniában. Jerry Brown kaliforniai kormányzó nem sokkal később nem minden él nélkül kijelentette, hogy a klímaváltozás a felelős a történtekért. Az elnököt bírálva hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak nem kellett volna kilépnie a párizsi klímaegyezményből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.