Karácsonyi vásár a terror árnyékában, becsomagolt betonkockák mögött

Németországban a gépfegyveres rendőr már hozzátartozik az utcaképhez, de az árusokat jobban aggasztja a rövidebb advent.

Techet Péter
2017. 12. 22. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárga szalaggal átkötött, hatalmas kék ajándékdobozok zárják el az utat Wiesbaden belvárosi utcáiban. Nem díszítőelemekről van szó, hanem vaskos betontömbökről, amelyeket a hesseni tartományi főváros karácsonyi hangulatúvá akart varázsolni. A karácsonyi vásárokat, főleg a tavaly decemberi berlini merényletből okulva, az idén Németország-szerte szigorúbban védik. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyenesen Angela Merkelt tette felelőssé a szerinte csúf betonkockákért. A magát nyíltan nem keresztény pártként meghatározó jobboldali alakulat cinikusan még egy „szépségversenyt” is kiírt, ahová fotókat lehet beküldeni a legcsúnyább „Merkel-kockákról”, ahogy ők nevezik a betontömböket.

Pár napja volt a tavalyi berlini terrortámadás  első évfordulója. A német hatóságokat éles kritikák érték, ugyanis a merénylő elvileg már 2015 óta megfigyelés alatt állt. Az idei megemlékezést is bírálták egyesek, mert szót kaphatott egy berlini radikális imám. Az áldozatokért imádkozott, de mecsete közel áll iszlamista szervezetekhez.

Az idén eddig szerencsére csak vaklármák okoztak riadalmat. Egy potsdami ajándékcsomagban találtak ugyan robbanóanyagot, de nem politikai, hanem üzleti viták álltak a háttérben. Frankfurtban pedig a múlt pénteken kellett rövid időre kiüríteni a karácsonyi vásárt két bőrönd miatt – ám mint kiderült, ruhák voltak csak bennük.

Wiesbadenben a megkérdezett embereket nem különösebben zavarják a kitett beton „ajándékdobozok”. A hesseni nagyvárosok karácsonyi vásárai közül eleve az itteni talán a legszebb és a legelegánsabb – híven Wiesbaden nagypolgári stílusához. Ellentétben mondjuk Frankfurttal, ahol inkább kolbászszagú giccsvásár van adventkor, az idén ráadásul halom gépfegyveres rendőrrel, Wiesbadenben, a neogótikus, protestáns Piactemplom lábánál egységes stílusú faházakban, tematikusan is csoportosítva kézműves árusok vagy a helyi, Rajna-vidéki jobb borászatok forralt borai, puncsai várják a látogatókat. Egy bőrdíszműves azt nyilatkozta lapunknak, hogy hozzá tíz éve stabil és hűséges kuncsaftok járnak vissza. „Wiesbadenben a karácsonyi vásár valódi színvonalt képvisel” – mondta.

Wiesbaden gazdag város, ez a karácsonyi vásár kínálatán, de látogatóinak öltözetén is meglátszik. A város gyógyfürdőhely, elegáns szállodák, kaszinók, villák várják a jobb módú gyógyulni vágyókat. Főleg az öböl menti arab országokból jönnek sokan az itteni magánklinikákra. Noha leginkább a nyári hónapokban lepik el a várost a több feleségükkel vonuló, gazdag arabok – a karácsonyi vásáron is vannak hidzsábos nők, akik itt, Wiesbadenben egyértelműen nem németországi bevándorlók, hanem gazdag turisták. Egyiküket, aki luxusmárkák bevásárlószatyraival felpakolva nézelődik éppen eg fabetlehemeket árusító standnál, angolul kérdeztük meg, hogy őt például zavarják-e a betonkockák. A válasza egyértelmű nem, igaz, fel se tűnt neki eddig, hogy ezek a betonkockák nem csak díszként vannak ott.

Wiesbadenben eleve nyugodtabb a hangulat. A frankfurti vásárképhez hozzátartozó fegyveres rendőrök nem is láthatók. A legtöbb árus, akivel beszéltünk, mindazonáltal alacsonyabb bevétellel számolt az idén. No, nem elsősorban a terrorizmustól félve maradnának el a látogatók – egyszerűen az idén összesen három hétig tartott az advent. Frankfurtból már vannak is számok: az idén húsz százalékkal kevesebben látogattak ki az ottani karácsonyi vásárra, mint tavaly. Persze azért a félelem is érezhető. – Mindenki meggondolja magában, hogy kijöjjön-e, ilyen régebben nem volt – mondta egy Wiesbaden környéki borász, aki tíz éve áll kint, és árul forralt bort, puncsot, vaníliát. Annak azonban örült, hogy Wiesbadennek sikerült a betonkockákat becsomagolnia és elrejtenie. Egy ékszerárus szerint viszont fel sem tűnnek ezek, „a hangulat ugyanolyan jó, mint minden évben”. Őt csak az zavarta, hogy az idén tényleg egy héttel rövidebb ideig árulhatott, és ezért veszteségre számít. Az észak-hesseni Kassel városában például karácsony után egy héten át még folytatódik a vásár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.