Kiderült, honnan szerezte fegyvereit az Iszlám Állam

A terrorszervezet Kínából, Oroszországból és Kelet-Európából szerzi a fegyverei többségét.

Garamvölgyi Flóra
2017. 12. 14. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CNN információi szerint Kínából, Oroszországból és Kelet-Európából szerzi a fegyverei többségét az Iszlám Állam.

Az amerikai hírcsatorna a Conflict Armament Research nevű belga szervezet friss kutatásából megtudta, hogy a több mint negyvenezer eszköz – fegyverek, lőszerek, robbanóeszközök alapanyagául szolgáló vegyi anyagok –, amelyeket 2014 júliusa és 2017 novembere között megvizsgáltak, kínai, orosz és kelet-európai eredetűek. Emellett olyan fegyverekhez is hozzájutottak a terroristák, amelyeket az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia eredetileg a Szíriában harcoló ellenzéki erőknek szánt.

A kutatócsoport vezetője, James Bevan elmondta, hogy egyes államok rövid távú politikai célok miatt fegyvereztek fel olyan csoportokat, amelyek felett nem volt ellenőrzésük – ezekkel a fegyverekkel fordult elő a legtöbbször, hogy nem annál a csoportnál kötöttek ki, ahová eredetileg szánták őket.

Emellett a terrorszervezet maga is képes volt fegyverek és robbanóeszközök ipari mértékű előállítására. A szükséges alapanyagok egy részét főként Törökországból szerezte be, közvetítőkön keresztül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.