Kivonul Oroszország a Donyec-medencei tűzszünetet ellenőrző központból

Komoly veszélybe kerülhet a minszki megállapodás.

MTI
2017. 12. 18. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNIAN ukrán hírügynökség az orosz külügyminisztérium közleménye alapján jelentette: Moszkva arra hivatkozva hívja haza az orosz katonatiszteket a központból, hogy állítólag „morális és pszichológiai nyomásnak” vannak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkednek velük szemben. Az ukrán fél ezt cáfolja.

Oroszország kedden visszahívja képviselőit a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő, közös ukrán–orosz koordinációs központból, miközben súlyosbodtak a harcok, és ismét ukrán katonák estek el a kelet-ukrajnai fronton – számoltak be hétfőn ukrán hírportálok.

A koordinációs központ, amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donecki és a luhanszki szakadárok fegyveres erői képviseltetik magukat, 2014. szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Doneck megyei Szoledar városában a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.

A 112.ua hírportál azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi szerint már kedden támadásba lendülhetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők a front teljes hosszában. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok hajtanak végre terrortámadásokat az ukrán fegyveres erők objektumai, energetikai és közlekedési infrastrukturális létesítmények ellen, továbbá megszaporodnak a front menti ukrán katonai állások és ellenőrző pontok elleni támadások.

A DAN donecki szakadár hírügynökség jelentése szerint Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donecki Népköztársaság minszki tárgyalója úgy vélekedett, hogy Moszkva kivonulása a koordinációs központból jelentősen megnehezíti majd a kommunikációt a szakadárok és Kijev között, ami bonyolítja a fegyveres konfliktus békés rendezését.

A kijevi külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében kifejezte felháborodását az egyoldalú orosz lépés miatt. A tárca szerint Moszkva döntése jelentős mértékben aláássa a minszki megállapodásokat.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy képviselői folytatják munkájukat a koordinációs központban, de megfigyelőiket ki kell vonniuk a szakadár ellenőrzés alatti területekről. A vezérkar cáfolta, hogy az ukrán tisztek tiszteletlenül bántak volna a központban dolgozó orosz képviselőkkel, mint ahogy azt Moszkva állította.

Pavlo Zsebrivszkij Doneck megyei kormányzó a Facebookon arról adott hírt, hogy hétfő délután a szakadár ellenőrzés alatti Horlivka településről rakéta-sorozatvetőkkel tüzet nyitottak a Doneck és Luhanszk közötti frontszakasznál, ukrán oldalon lévő Novoluhanszke településre. A kormányzó szavai szerint húsz épületben és egy kollégiumban keletkeztek károk, továbbá az előzetes információk alapján négy polgári személy is megsérült.

A kijevi hadműveleti központ hétfő reggeli jelentésében arról számolt be, hogy az előző napokhoz képest még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok tizennégyszer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona életét veszítette. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket.

A DAN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon tizenhétszer sértették meg Doneck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint tizennégy tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.