Kopt keresztény templomban törtek-zúztak feldühödött muszlimok

Karácsony előtt negyedmillió katonát rendelnek ki Egyiptomban a kopt templomok védelmére, de így is vannak incidensek.

MTI
2017. 12. 23. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kopt keresztény templomra támadt agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és tettleg bántalmazták az ott lévő híveket – idézi az MTI a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség cikkét.

A Kathpress szerint a tömeg a hagyományos pénteki muzulmán ima után, hangosan kiáltozva támadt rá a kopt keresztény templomra. Egyiptomi biztonsági erők végül elűzték a támadókat.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7–10 millió közé teszik a 95 milliós összlakosságon belül.

Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete megnehezült, az olykor többtucatnyi halálos áldozattal járó támadások azonban nem maradtak abba.

A Daily Egypt szerint az idén karácsonykor 230 ezer katonát rendelnek ki Egyiptomban a  kopt templomok és vallási ünnepségek védelmére, az épületeket pedig kordonokkal és fegyveres őrséggel veszik körül – ennek ellenére is történhetnek azonban hasonló zavargások.

 

Október végén például három kopt templomot kellett bezáratni Minja tartományban, miután keményvonalas muszlimok támadtak a hívőkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.