Legalább két halottjuk van az iráni kormányellenes tüntetéseknek

Már biztos, hogy halálos áldozatai is vannak a demonstrációnak. Két tiltakozót az utcán lőttek agyon, durvul a helyzet Iránban.

MN
2017. 12. 31. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Dorúd városban, Lurisztán tartományban – jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva.

Illegális tüntetés volt a városban, és ez összetűzésekbe torkollott. „Két drága dorúdi lakosunk meghalt” – mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese, de a két ember halálának okáról, körülményeiről nem beszélt.

A bejelentés részben megerősítette a hatósági megtorlásokról szóló korábbi híreket: a szaúdi al-Arabíja hírcsatorna helyszíni jelentésekre alapozva szombaton arról számolt be, hogy a Forradalmi Gárda három embert lelőtt Dorúd városban. Más források szerint öt emberrel végeztek, az egyik ellenzéki szervezet által feltöltött videón állítólag az is látszik, hogy egyiküket közvetlenül mellkason lőtték.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt: először Meshedben, Irán második legnépesebb településén vonultak az utcára a tiltakozók, példájukat aztán számos másik városban követték. A demonstrációk alapvetően a magas árak, az áruhiány és a 12 százalékos munkanélküliség miatt indultak, mások azt skandálták, hogy ne Szíriával vagy a palesztinokkal törődjenek, hanem előbb velük. Az internetre feltöltött videókból látszik, hogy valahol az elnök, Hasszán Róhani távozását, sőt a legfelső vezető Ali Hámenei halálát, a diktatúra végét követelték. Ez pedig már nyílt támadás a rendszer ellen.

A megmozdulások hatására a kormányzat is ellentámadásba lendült. Hogy a történéseket komolyan veszik, jól jelzi, hogy vasárnapra az iskolákat bezárják, és a vonatok sem járnak. Az utcára kormánypárti ellentüntetéseket szerveztek, az állami média szerint milliók gyűltek össze, hogy kiálljanak vezetőik mellett, és emlékezzenek a 2009-es eseményekre, amikor narratívájuk szerint külföldiek – az Egyesült Államok, Izrael és Nagy-Britannia – próbáltak békétlenséget szítani.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre Twitter-üzenetben állt ki a demonstrálók mellett, és arra figyelmeztette Teheránt, hogy a világ figyeli őket – az iráni kormány akár ezt az üzenetet is bizonyítéknak tekintheti az amerikai beavatkozásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.