Lelepleztek egy orosz kémet az ukrán miniszterelnöki hivatalban

Sztanyiszlav Jezsovról, a miniszterelnöki hivatal protokollfőnök-helyetteséről van szó.

MN
2017. 12. 21. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán kémelhárítás leleplezett a miniszterelnöki hivatal titkárságán egy kémet, aki az orosz titkosszolgálatoknak dolgozott – írta az MTI csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése alapján.

A kijevi sajtó szerint Sztanyiszlav Jezsovról, a miniszterelnöki hivatal protokollfőnök-helyetteséről van szó, aki elkísérte Volodimir Hrojszman miniszterelnököt minden külföldi útjára és tárgyalására. Jezsov korábban az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségén és az elnöki hivatalban is dolgozott. A férfit egy hosszabb külföldi kiküldetése alatt szervezték be az orosz titkosszolgálat emberei. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint különleges berendezéssel gyűjtötte az információkat a kormányzati szervek működéséről, és elektronikus úton továbbította orosz kapcsolattartatóinak.

A férfit a hatóságok őrizetbe vették, és átkutatják az irodáját.

A híradások szerint az SZBU néhány hónapon át figyelte Jezsovot a miniszterelnök tudtával, hogy dokumentálja a kapcsolatait az orosz titkosszolgálattal.

A kém leleplezésének hírét megerősítette Volodimir Hrojszman is. Köszönetet mondott az SZBU munkatársainak éberségükért és szakmai hozzáértésükért.

Kiderült az is, hogy a férfi felesége orosz állampolgár, egy Washingtonban bejegyzett külföldi vállalatnak dolgozik, és az oroszországi Szberbankban van számlája. Ez az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a kémkedéssel gyanúsított férfi 2016. évi bevételeiről készített vagyonnyilatkozatából derült ki.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője moszkvai sajtótájékoztatón annyit mondott a kémügyről, hogy a Kremlben olvastak róla, de semmilyen információjuk nincs, ezért kommentálni se tudják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.