Leterroristázta Erdogan Aszadot

A török elnök szerint Aszad államilag támogatott terrorcselekményeket követett el.

MN
2017. 12. 27. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán terroristának nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt, akivel szerinte lehetetlenség a szíriai konfliktus rendezése – írja az MTI.

A beszámoló szerint a török elnök Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnökkel tartott sajtótájékoztatót Tuniszban.

Aszad minden bizonnyal olyan terrorista, aki államilag támogatott terrorcselekményeket követett el – hangsúlyozta Erdogan. „Lehetetlenség folytatni Aszaddal. Hogyan is lehetne felkarolni a jövőt egy olyan szíriai elnökkel, aki közel egymillió állampolgárát gyilkolta meg?” – kérdezte.

A szíriai külügyminisztérium Erdogan nyilatkozatára reagálva azzal vádolta a török elnököt, hogy éppen ő az, aki a terrorizmust támogatja és „fő felelőse a szíriai vérontásnak”, miközben országát hatalmas börtönné változtatta, amelyben elfojtják a szabad sajtót. A tárca szerint Erdogan korlátlan támogatást ajánlott mindenféle terrorszervezetnek. Ugyanakkor a damaszkuszi rezsim a fegyveres ellenzékéhez tartozó csoportokat, köztük a mérsékeltnek mondottakat is, egységesen terroristának tekinti.

Törökország a polgárháború 2011-es kitörése óta támogat ellenzéki fegyvereseket Szíriában és követeli Aszad távozását, de ez irányú követeléseit visszafogta, mióta a damaszkuszi rezsim szövetségeseinek számító Oroszországgal és Iránnal kezdett együttműködni a hetedik évébe lépő konfliktus politikai rendezése érdekében.

A szíriai konfliktus rendezéséről párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével Asztanában. Mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya, a genfi és az asztanai tárgyalásokon más-más ellenzékiek vesznek részt. Az Asztanában zajló tárgyalásokon egyebek mellett úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek kialakításáról és a tűzszünet ellenőrzéséről született megállapodás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.