Létrejött az osztrák kormánykoalíciós egyezmény

Hétfőn alakulhat meg a konzervatív és a radikális jobboldali erőket összefogó kormány Ausztriában.

MTI
2017. 12. 15. 21:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koalíciós megállapodást kötött péntek este Ausztriában a kormányalakításra készülő konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – jelentették a pártvezetőkre hivatkozva Bécsből a hírügynökségek.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szombatra kérette magához a két párt vezetőjét, Sebastian Kurzot és Heinz-Christian Strachét, hogy hivatalosan megerősítsék előtte a megállapodás tényét. A kormány valószínűleg hétfőn alakul meg.

Az október 15-i parlamenti választásokon Kurz Néppártja kapta a legtöbb szavazatot. Kurz a most távozó, a szociáldemokratákkal közösen alkotott kormányban miniszteri tisztséget töltött be: ő irányította a külügyeket.

Az FPÖ legutóbb 2000-ben képviseltette magát a szövetségi kormányban, jelenleg pedig két osztrák tartomány vezetésében vesz részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.