Litvánia az egész EU-ban eltöröltetné az óraátállítást

Szerintük a legtöbb embert csak bosszantja a nyári időszámításról szóló törvény.

MN
2017. 12. 22. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra kéri az Európai Uniót Litvánia, hogy törölje el a nyári időszámításról szóló szabályozást, szerintük ugyanis a legtöbb embert bosszantja, hogy évente kétszer át kell állítani az órákat – írja a The Guardian.

A litván parlament 76 igen, 7 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett döntött arról a javaslatról, hogy tárgyalásokat kezdjenek az ügyben az Európai Bizottsággal.

A téli és a nyári időszámítás alkalmazását egyébként uniós irányelv teszi kötelezővé, ami egyoldalúan nem írható felül, csak az uniós jogszabály megváltoztatásával.

Deividas Matulionis, a litván miniszterelnök tanácsadója közölte: megkezdik a megbeszéléseket arról, hogy az uniós irányelv még releváns-e. Nemrég egyébként egy közvélemény-kutatásból is kiderült, hogy a litvánok 79 százaléka ellenzi az óraátállítást.

Az óraátállítás kérdése az utóbbi időben hazánkban is előkerült: a Jobbik már többször fölvetette a téli időszámítás eltörlését. A párt szerint az óraátállításnak ma már nincs valódi gazdasági indoka, és rossz hatással van az emberi szervezetre.

Az óraátállítás mellett egyébként gazdasági érveket szoktak felhozni, a gyakran idézett adatok szerint országosan egy közepes méretű város éves áramfogyasztása spórolható meg azzal, hogy kevesebbet világítanak az emberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.