Megszorítások várhatók az ENSZ-nél

Öt százalékkal csökken az ENSZ működési költségvetése 2018–2019-ben, békefenntartásra is kevesebb jut.

MTI
2017. 12. 27. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáznyolcvanötmillió dollárral csökken 2018–2019-ben az ENSZ működési költségvetése, washingtoni bejelentés szerint az Egyesült Államok kormányának sikerült kitárgyalnia a büdzsé ötszázalékos apadását  – közölték hírügynökségek.

Az ENSZ-közgyűlés az ünnepek alatt szavazott a 2018–2019-es időszakra előirányzott, 5,4 milliárd dolláros rendes működési költségvetésről. A világszervezet főtitkárának hivatala szerint az elfogadott új büdzsé az ENSZ legtöbb szervezeti egysége és hivatala szempontjából tartalmazott megszorításokat.

A rendes működési költségvetés az ENSZ számos tevékenységét hivatott fedezni, azonban nem tartoznak bele a békefenntartó és egyes humanitárius missziók.

Amerikai nyomásra jövőre 600 millió dollárral 7,3 milliárd dollárra csökken az ENSZ békefenntartói feladatokra elkülönített költségvetése.

Az Egyesült Államok jelenleg egymaga 25 százalékban járul hozzá a rendes költségvetéshez és 30 százalékban a békefenntartói büdzséhez.

Donald Trump amerikai elnök már hatalomra kerülésekor egyértelművé tette, hogy sokallja az ENSZ kiadásait, és korlátozni kívánja az Egyesült Államok részesedését.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet úgy fogalmazott: az ENSZ köztudomásúan „nem hatékony és túlköltekezik”, Washington pedig nem engedi, hogy „kihasználják az amerikai nép nagylelkűségét”. Hozzátette: a karcsúsítások az ENSZ menedzsment- és támogatói funkcióit is érintik majd.

Haley szerint elégedettek a költségvetési tárgyalások eredményével, de folytatni fogják erőfeszítéseiket, hogy növeljék a világszervezet hatékonyságát az amerikai érdekek védelme mellett.

2020-tól a világszervezet értesülések szerint ismét visszatér az 1973 előtti állapotokhoz, vagyis az évenkénti költségvetéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.