Merkel a fogolycseréről egyeztetett Porosenkóval

Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani.

MTI
2017. 12. 22. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telefonon beszélt egymással pénteken a Donyec-medencei konfliktusban harcoló felek közti lehetséges fogolycseréről Petro Porosenko ukrán elnök és Angela Merkel német kancellár – közölte Georg Streiter helyettes német kormányszóvivő.

„A kancellár és Porosenko elnök hangsúlyozták a minél hamarabbi fogolycserére vonatkozó megállapodás fontosságát, ez a gesztus véleményük szerint fontos lépés a minszki megállapodások megvalósítása felé tett úton – áll a közleményben. – Porosenko elnök kiemelte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a fogolycsere a lehető leggyorsabban megtörténjen.”

A javasolt fogolycsere keretében a korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani a délkelet-ukrajnai szakadár milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében.

A beszélgetés során szóba került az orosz képviselők visszahívása a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán–orosz koordinációs központból (SZCKK). Oroszország hétfőn jelentette be, hogy másnap visszahívja katonatisztjeit a központból, mert „morális és pszichológiai nyomásnak” voltak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkedtek velük szemben. Az ukrán fél tagadta ezt. Félő, hogy az orosz kivonulás további akadályokat gördít a kelet-ukrajnai konfliktus rendezési folyamata elé.

„A kancellár és az ukrán elnök egyetértett abban, hogy az orosz képviselőknek hamarosan vissza kell térniük az SZCKK-ba. Megbeszélték, hogy azon dolgoznak, hogy az elkövetkezendő napokban Németország és Franciaország közvetítőként lépjen fel ez ügyben” – mondta Streiter.

Merkel és Porosenko ezenkívül üdvözölte a tűzszüneti megállapodást, amely a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú összekötő csoport szerdai minszki ülésén született, tekintettel a közelgő ünnepekre. A fegyvernyugvásnak december 23-a, szombat éjfélkor kell életbe lépnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.