Merkel felhívta Putyint a donyeci kivonulás miatt

Az orosz elnök visszahívta a tűzszünet felett őrködő tiszteket, ami nem tetszik a kancellárnak.

MTI
2017. 12. 22. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy másnap visszahívja katonatisztjeit a központból, mert „morális és pszichológiai nyomásnak” voltak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkedtek velük szemben. Az ukrán fél tagadta ezt. Az orosz kivonulás miatt félő, hogy nehezebb lesz a konfliktus békés rendezése.

A Kreml csütörtöki közleménye szerint Putyin elnök úgy válaszolt Merkel kancellár kérdésére, hogy „az ukránok sokszor provokálták az oroszokat, és akadályozták a munkájukat”.

Steffen Seibert német kormányszóvivő pedig azt írta közleményében: „a kancellár hangsúlyozta, hogy a központ működését biztosítani kell”. A két vezető megállapodott: tanácsadóik közösen kidolgozzák, hogyan lehetne olyan körülményeket teremteni a koordinációs központban, hogy az orosz megfigyelők hajlandók legyenek visszatérni – tette hozzá a szóvivő.

A koordinációs központ, amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donecki és a luhanszki szakadárok fegyveres erői képviseltetik magukat, 2014. szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Doneck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.