Merkelék öt napot adtak maguknak előzetes koalíciós egyeztetésre

Németországban az új év első vasárnapján kezdődik a CDU–CSU és az SPD egyeztetése a kormányalakításról.

MN
2017. 12. 20. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 7-én kezdődik, és 12-éig tarthat a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Németország Szociáldemokrata Pártjával (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről – tudósított az MTI a három párt berlini bejelentéséről.

A pártelnökök és a szövetségi parlamenti frakcióvezetők hét órán keresztül folytatott tanácskozásáról kiadott nyilatkozat szerint az év elején a három párt külön-külön felkészül a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásának lehetőségéről szóló tárgyalásokra, amelyeket január 7-én kezdenek el.

A megbeszéléseket tizenöt téma köré csoportosítva folytatják. Az első helyen a pénzügyek és adóügyek, a második helyen a gazdaság, közlekedés, infrastruktúra, digitalizáció és bürokrácia nevű témakör áll, a harmadik az energia, klímavédelem, környezetvédelem témaköre. A migráció-integráció nevű témakör a kilencedik, a sort a kormány és a kormánypárti frakciók működésének rendje nevű témakör zárja.

A nyilatkozat szerint a megbeszéléseket azzal a céllal folytatják, hogy január 12-én meglegyen az eredmény, amelyet a pártok – ismét külön-külön – megtárgyalnak, és döntenek arról, hogy továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Az SPD erről rendkívüli pártkongresszuson határoz majd, amelyet az első elképzelésekkel szemben nem január 14-én, hanem 21-én tartanak. A csúszást az okozza, hogy a CSU jelezte: csak Bundestag-képviselőik január 4–6-ai tanácskozása után tudják megkezdeni az egyeztetéseket.

A Münchner Merkur című lap szerdai jelentése szerint a bajor–osztrák határ térségében fekvő Seeon kolostorban tartandó CSU-s tanácskozásra meghívták Orbán Viktor magyar kormányfőt és Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

A szeptemberi Bundestag-választás után a győztes CDU–CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a pártok színei alapján Jamaika-koalíciónak nevezett kormány gondolata elbukott, mert az FDP november 20-án kivonult a tárgyalásokról.

A CDU–CSU és az SPD vezetőinek szerdai döntése alapján az előzetes, úgynevezett szondázó egyeztetések a szeptember 24-ei Bundestag-választás utáni 104. napon kezdődnek. Így már biztos, hogy ez lesz a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítása. Az eddigi rekord 86 nap volt, 2013-ban állította fel a CDU–CSU és az SPD.

Egy hétfőn ismertetett felmérés szerint a németek 71 százaléka neheztel a pártokra és vezetőikre a kormányalakítás elhúzódása miatt, és csupán 23 százalékuk tartja megfelelőnek a tempót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.