Moszkva állandó hadseregcsoportot létesít Szíriában

Az orosz parlament felsőháza jóváhagyta a tartuszi bázis kibővítéséről megkötött orosz–szíriai megállapodást.

MTI
2017. 12. 26. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását Oroszország Szíriában – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden Moszkvában.

„Múlt héten a főparancsnok [Vlagyimir Putyin elnök] jóváhagyta a tartuszi és a hmejmími bázis szerkezetét. Megkezdtük ott az állandó jelenlét kiépítését” – mondta a tárcavezető. Hmejmímben az orosz haderő légitámaszponttal, Tartuszban pedig haditengerészeti műszaki ellátó központtal rendelkezik, amelyet teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni. Sojgu elmondta, hogy az orosz kontingens fő erőit a múlt héten kivonták Szíriából.

Putyin december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartuszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt. Az orosz parlament felsőháza kedden jóváhagyta a tartuszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz–szíriai megállapodást. A dokumentum értelmében Oroszország egyszerre tizenegy hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve nukleáris hajtású eszközöket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.