Moszkva lehet a közvetítő Washington és Phenjan között

Dmitrij Peszkov: „Oroszország készsége arra irányul, hogy megnyissa az utat a feszültség csökkentése előtt.”

MN
2017. 12. 26. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva kész közvetítői szerepet vállalni Washington és Phenjan között a Koreai-félszigeten kialakuló válság enyhítésében, ha mind a két fél elfogadja – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában. „Oroszország készségéről van szó mindkét fél kívánsága esetén. Két fél között közvetítővé válni saját elhatározás alapján nem lehet. Mivel a konfrontatív üzenetváltás Phenjan és Washington között zajlik, értelemszerűen Oroszország készsége arra irányul, hogy megnyissa az utat a feszültség csökkentése előtt” – mondta.

A Koreai-félszigeten a feszültség Észak-Korea nukleáris és rakétakísérleteinek felújítása miatt nőtt meg. Phenjan 75 napi szünet után, november 28-án újabb rakétát bocsátott fel. December 4-én az Egyesült Államok és Dél-Korea légiereje minden korábbinál nagyobb léptékű hadgyakorlatba kezdett, amit Phenjan élesen elítélt. Alekszej Navalnij elnökválasztási küzdelemből való kizárásáról, illetve az ellenzéki politikus ezt követő bojkottfelhívásáról szólva Peszkov kijelentette: tüzetesen meg kell vizsgálni, hogy a szavazási távolmaradásra való felszólítás megfelel-e az orosz törvényeknek. A szóvivő szerint a kizárás nem kérdőjelezi meg a választások legitimitását.

Az orosz Központi Választási Bizottság azzal az indoklással utasította el hétfőn Navalnij elnökjelöltként való bejegyzését, hogy a politikus gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így tíz évig nem indulhat jelöltként választáson. Navalnij koncepciósnak minősítette az ellene hozott bírósági ítéletet. A politikus 2009-ben vált ismertté hivatalos személyek korrupciós ügyeinek felderítése miatt. 2011-ben a választási csalások által kiváltott tömegtüntetések egyik szervezője volt. 2013-ban a moszkvai polgármester-választáson megkapta a szavazatok 30 százalékát. Az idén a hatóságok általi akadályoztatások ellenére két országos korrupcióellenes tiltakozást volt képes megszervezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.