Nem zárta ki a nagykoalíció lehetőségét a német szociáldemokraták vezetője

A CDU/CSU jelezte, készen állnak tárgyalni a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról.

MN
2017. 12. 01. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Schulz, a német szociáldemokraták vezetője pénteken Berlinben kijelentette: pártjában egyetértés van arról, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget az új kormány összetételét illetően. Schulz ugyanakkor cáfolta a Bild című német napilap értesülését, amely szerint már minden akadály elhárult a nagykoalíció útjából, és hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások. A politikus tagadta, hogy beleegyezését adta volna az elmúlt négy évre jellemző szövetség felélesztéséhez, és nyomatékosította: egy újabb nagykoalíció létrejötte nem automatikus – írja az MTI.

Még minden lehetőség nyitva áll – utalt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke arra, hogy pártja szerint akár az előre hozott választások kiírása, vagy egy kisebbségi – a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége által vezetett – kormány külső támogatása is megoldást jelenthet a kormányalakítási folyamat elakadására. Hozzátette: az SPD hétfői elnökségi ülésén azt javasolja majd, hogy valamennyi lehetőséget tekintsék át.

A szociáldemokraták vezetője berlini tájékoztatóján a Bild értesülésével kapcsolatban elmondta, hogy felhívta Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét, és elmondta neki, hogy az alaptalan hírek terjesztése rombolja a pártok közötti bizalmat. Martin Schulz az esetleges koalíciós tárgyalásokon képviselendő szociáldemokrata álláspontról a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy a kormányzati felelősség vállalásának alapvető feltétele a német EU-politika átalakítása. Németországnak „pozitív választ” kell adnia Emmanuel Macron európai uniós reformtervére – hangsúlyozta a hírmagazin szombati számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint.

A CDU/CSU részéről jelezték, hogy készen állnak feltétel nélkül tárgyalni a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról. Klaus Schüler, a CDU ügyvezetője Berlinben elmondta: pártja bevárja az SPD december 7-én kezdődő háromnapos kongresszusát, és a vezető testületek december 10–11. ülésén dönt majd a következő lépésekről. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-választás) után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányról folytatott tárgyalások november 20-án kudarcba fulladtak.

Azóta Frank-Walter Steinemier államfő igyekszik új lendületet adni a kormányalakításnak. Csütörtök este a nagykoalíció pártjainak vezetőivel, Angela Merkellel, Martin Schulzcal és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU elnökével egyeztetett. A megbeszélés a tervezett 90 percnél jóval hosszabb volt, 135 percig tartott. Részletek nem szivárogtak ki. Egy pénteken ismertetett felmérés szerint majdnem minden második német, a lakosság 48 százaléka arra számít, hogy ismét a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU és az SPD alakít kormányt. Ez lenne a 2005–2009-es, és a 2013–2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.