Összeférhetetlenségi ügybe keveredett a kanadai miniszterelnök

Tavaly karácsonykor egy francia–brit milliárdos magánszigetén nyaralt a Bahamákon.

MTI
2017. 12. 21. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dawson szerint Trudeau megsértette azt a törvényt, amely tiltja, hogy kormánytagok olyan ajándékokat vagy juttatásokat fogadjanak el, amelyek alkalmasak lehetnek a döntéshozatal befolyásolására. A liberális politikus az első kanadai kormányfő, akit ilyen ügyben elmarasztalnak. Trudeau már korábban bocsánatot kért, és azt ígérte, a jövőben bölcsebben fog eljárni.

A törvény előírása alól csak az képez kivételt, ha az ajándék személyes baráttól érkezik. Trudeau IV. Aga kán, Karim Al Hussaini bahamai szigetén nyaralt. A svájci születésű, brit–francia iparmágnás egyben az úgynevezett nizári iszmailiták 25 milliós síita muszlim közösségének vezetője, imámja is. Aga kán Trudeau néhai édesapjának barátja volt, de Dawson szerint nem tekinthető a mostani kormányfő személyes barátjának.

„Fontos, hogy tovább tudjunk lépni, és tanuljunk a hibából. Vállalom a felelősséget. Garantálnunk kell, hogy a miniszterelnöki hivatal makulátlan legyen” – hangoztatta Justin Trudeau.

Az etikai biztos szerint Aga kán és alapítványa lobbistaként van bejegyezve, és Trudeau nem vonta ki magát egy 2016. májusi kormányülésen abból a döntésből, miszerint 15 millió dollárt ítéltek oda egy olyan alapítványnak, amelynek igazgatótestületi elnöke Hussaini. IV. Aga kán azután hívta meg bahamai szigetére Trudeau-t, hogy a politikust 2013-ban pártelnökké választották. Az az előtti húsz évben viszont nem volt köztük semmilyen érdemi kapcsolat.

Nelson Wiseman, a Torontói Egyetem politológusa szerint Trudeau-nak nem kell semmilyen büntetésre számítania, mert azt a parlament tehetné meg, de a liberálisok összetartanak, és nem fogják a saját vezetőjüket elmarasztalni. A szakember szerint az ügynek a közvélemény sem fog nagy jelentőséget tulajdonítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.