Plusz három évet kapott a bíróság megsértéséért a volt egyiptomi elnök

Mohamed Murszi még államfőként nevezett részlehajlónak egy bírót.

MTI
2017. 12. 30. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság megsértéséért három év börtönbüntetésre ítélték Mohammed Murszi volt egyiptomi elnököt – jelentette szombaton az állami tévé. Murszit 2013-ban távolították el a hatalomból, azóta különböző vádakkal többször bíróság elé állították, és összesen több évtizednyi börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet szerint a bíróság megsértését Murszi több mint négy évvel ezelőtt, még hivatalban lévő elnökként követte el egy nyilvános, a tévé által közvetített beszédében. Azt állította akkor egy bíróról, hogy szemet hunyt korábbi választási csalások felett. A kairói büntetőbíróság most úgy ítélte meg, hogy a volt elnök a gyűlöletkeltés céljával tette ezt. Murszinak ezenkívül egymillió font (több mint tizennégymillió forint) kártérítést kell fizetnie a megsértett bírónak.

A volt elnök mellett a bíróság a perben ugyancsak három év börtönre ítélt további tizennyolc vádlottat. Öt további vádlottnak fejenként harmincezer font büntetést kell fizetnie. Az elítéltek között iszlamista politikusok, világi aktivisták, ügyvédek és újságírók vannak, akik a vád szerint különböző sajtóbeli megnyilvánulásaikban megsértették a bíróságokat. Minden elítélt fellebbezhet az ítélete ellen.

Mohamed Murszi volt Egyiptom első szabadon választott elnöke. Hatalmát sorozatos tömegtüntetések után 2013-ban döntötte meg Abdel Fattáh asz-Szíszi tábornok, aki azóta az ország élén áll.

A volt elnök eltávolítása óta börtönben van. Egy bíróság 2015-ben halálra ítélte, de tavaly novemberben a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az ítéletet, és új büntetőeljárást rendelt el.

A halálos ítéletet azért kapta, mert „külföldi fegyveresek” segítségével sokadmagával kitört a börtönből a 2011-es felkelés első napjaiban. Elítélték azért, mert a vád szerint államfőként azt az utasítást adta a rendfenntartóknak, hogy támadjanak rá iszlamistaellenes tüntetőkre.

Az emiatt kiszabott húszéves börtönbüntetés végleges. Idén szeptemberben huszonöt év börtönbüntetést kapott azért, mert állítólag elnökként államtitkokat adott át Katarnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.