Rajoy: Törvény szerinti együttműködést kínálunk a katalánoknak

A miniszterelnök szerint a választáson egy plurális Katalónia rajzolódott ki.

MTI
2017. 12. 22. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány a törvény szerinti együttműködést kínál az alakuló katalán kabinetnek – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján Madridban a katalán parlamenti választás másnapján. „Spanyolország kormánya együttműködését és legjobb szándékát akarja kínálni a konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez – mindig a törvények szerint – a kormánynak, amely Katalóniában alakul” – fogalmazott a politikus.

Mint mondta, a választás új kezdetet feltételez, lehetőséget ad egy új időszak megnyitására. „Bízom abban, hogy Katalóniában párbeszéden, és nem szembenálláson alapuló időszak kezdődik” – jegyezte meg.

Véleménye szerint a választáson egy plurális Katalónia rajzolódott ki, amelyet mindenkinek „tiszteletben tartania és óvnia kell”. A katalán társadalomban okozott törés nagyon súlyos, és időbe telik megjavítani, minden politikai szereplő számára ennek kell lennie az első számú kötelezettségnek – hangsúlyozta.

Mariano Rajoy kitért arra is, hogy bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.

A katalán választással kapcsolatban negatívumként említette, hogy nem szereztek elég mandátumot a változáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy a függetlenségi pártok a korábbiakhoz képest veszítettek támogatottságukból. „Kevesebbet, mint amennyit szerettünk volna” – jegyezte meg.

A 2010-es választás után 76, 2012-ben 74, 2015-ben 72 mandátumot szereztek összesen a függetlenségi pártok, most pedig 70-et, és ugyanez a csökkenés tapasztalható a szavazatok vonatkozásában is – sorolta a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása, Katalónia irányításának átvétele okozhatta-e a kormányzó Néppárt gyenge szereplését, a politikus kifejtette: a katalán választást olyan párt nyerte, amely támogatta a jogszabály alkalmazását, így nem gondolja, hogy a választók büntették volna őket ezért.

Beszélt arról is, hogy a 155-ös cikk alkalmazásában óvatosak voltak, és széles körű támogatással bírtak nemcsak Spanyolországban, de Európában is.

„Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választást, és az Inés Arrimadas” – jelentette ki arra az újságírói kérdésre, hogy kész-e találkozni a leváltott katalán kormányfővel Spanyolországon kívül, ahogy azt Carles Puigdemont javasolta pénteken Brüsszelben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.