Rakétákkal támadott Izrael egy szír bázist, de az orosz technika közbeszólt

Orosz légvédelmi rendszer szedett le két, szíriai harcálláspontra kilőtt izraeli rakétát.

MN
2017. 12. 02. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael föld-föld rakétákkal támadta szombat hajnalban a szíriai kormányerők egyik hadállását Damaszkusz közelében, de a védelmi rendszer elfogta valamennyit – jelentette a szíriai állami média.

A „nyilvánvalóan izraeli támadás\" anyagi károkat okozott a szíriai hadálláson – tette hozzá a tévé és a hírügynökség, azt sejtetve, hogy az eltalált támadó rakéták roncsai a katonai létesítményre hullottak, sérültekről, halálesetekről viszont nem tettek említést.

A dpa hírügynökség ugyanakkor légicsapásokról ír, és más elfogási arányt is említenek: a szíriai kormányerőkhöz közel álló, de meg nem nevezett forrásaik szerint

izraeli harci gépek hat rakétát lőttek ki a létesítményre, és ezek közül a védelmi rendszer az utolsó kettőt fogta el.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (ODSDH) nevű független aktivistahálózat úgy számolt be az esetről, hogy valószínűleg izraeli rakéták találták el a szíriai kormányzati hadseregnek és szövetségeinek egy állását Damaszkusztól délnyugatra, ugyanis robbanásokat lehetett hallani a fővárosban abból az irányból, írja az MTI.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az említett légvédelmi rendszer nyilvánvalóan orosz fejlesztés: mint az atv.hu beszámolt róla,  Szergej Mescserjakov vezérőrnagy, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese még augusztusban jelentette be, hogy egységes szír-orosz légvédelmi elhárítást hoztak létre.

A rendszer alapját  a hmejmími légitámaszponton állomásoztatott orosz rádiótechnikai zászlóalj, valamint a korszerű Pancir-Sz és Sz-400-as rendszerek jelentik.

Izrael gyakran hajt végre légi és rakétatámadásokat szíriai katonai célpontok ellen, hogy így is akadályozza az Aszad-kormány vegyifegyver-programját, tönkretegye rakétagyártó üzemeit és megsemmisítse a helyi lőszerraktárakat.

Gyakran támadják az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkon megjelenő szír kormányerőket és a Hezbollah ide visszahúzódó fegyvereseit is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.