Robbanás történt egy New York-i buszpályaudvaron

Legalább négy ember megsérült. A rendőrfőnök szerint terrorcselekményre tett kísérlet történt.

MN
2017. 12. 11. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanás történt hétfő reggel Manhattanben, a Times Square közelében helyi idő szerint 7 óra 30 perckor. A közeli Port Authority buszpályaudvart, nyolc metróvonalat és a Times Square körüli összes utat kiürítették és lezárták.

A helyszínen készült felvételeken látható volt, hogy a tűzoltók és a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki. A tűzszerészek is a helyszínen voltak.

A BBC azt írja, legalább négy ember megsérült, és egy embert letartóztattak. A sérültek közül senki nincs válságos állapotban.

A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított is a sebesültek között van. Az MTI azt írja, hírforrások szerint a robbanás véletlenül következett be: a történtek felelőse egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, a robbanószerkezet valószínűleg véletlenül lépett működésbe. A feltételezett merénylőt kórházba szállították.

A csőbomba készítőjeként időközben a 27 éves Akayed Ullaht azonosították a hatóságok. Értesülések szerint a férfi bangladesi származású, Brooklynban él. A legsúlyosabb sebesüléseket Ullah szenvedte, megégett a hasa, illetve mindkét keze. A három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedett, állapotuk stabil.

A férfit őrizetbe vették a hatóságok, és próbálják megállapítani, hogy valóban terrorista indíttatású volt-e a csőbomba készítése. A férfi egyelőre csak utalt arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében akart merényletet elkövetni. Az amerikai hatóságok azt már megállapították: a férfi nem állt közvetlen kapcsoltban a dzsihadista szervezettel, de a nyomozók szerint Ullah érdeklődött a terrorszervezet interneten terjesztett propagandaanyagai iránt. A bangladesi rendőrség szerint a hazájában büntetlen előéletű Akayed Ullah szeptemberben szülőföldjére látogatott.

Bill de Blasio, a város polgármestere és James P. O’Neill rendőrfőnök korábban közölte, hogy terrorcselekményre tett kísérlet volt a sikertelenül elkövetett csőbombás robbantás a Times Square közelében. „A terroristák nem fognak nyerni” – szögezte le a polgármester, és hozzátette, a jelenlegi információk szerint Akayed Ullah egyedül követte el tettét.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a merénylet helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a csőbomba amatőr módon lett összerakva az internetről letöltött útmutatás alapján. A Fox News konzervatív televízió pedig úgy tudja, nincsenek ismert bűntársai az egyik villamosipari cégnél dolgozó elkövetőnek, aki munkahelyén rakta össze a robbanószerkezetet.

Sarah Sanders fehér házi szóvivő a történtekre reagálva kiemelte: a New York-i robbantás rávilágít a bevándorlási politika reformjának szükségességére. Mint mondta, a kongresszusnak együtt kell működnie Donald Trump elnökkel az amerikai határok védelmében és egy érdemeken alapuló bevándorlási rendszer kialakításában.

New Yorkban legutóbb november 1-jén követtek el terrortámadást az Iszlám Állam nevében, akkor az üzbég származású, 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg, és tizenegyen súlyosan megsérültek a gázolásos merényletben.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten a nyugati országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.