Rohingja menekültekkel találkozott Ferenc pápa

Üldöztetésük történetét mesélték el a Bangladesbe száműzött rohingják, a katolikus egyházfő a hit fontosságáról beszélt nekik.

MTI
2017. 12. 01. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa Mianmarból érkezett rohingja menekültekkel találkozott Banglades fővárosában, Dakkában pénteken.

A helyi érsekségen tartott vallástalálkozón a szomszédos Mianmarban üldözött kisebbség 16 tagja vett részt, férfiak, nők és gyerekek. Mindannyian a déli Cox\'s Bazar körzetben található Balukali menekülttáborból érkeztek az összejövetelre, hogy elmeséljék a katolikus egyházfőnek hányattatásuk történetét.

Az iszlám, hindu, buddhista és keresztény vallás képviselői előtt Ferenc pápa „hívők közötti nyitottság, elfogadás és együttműködés” szükségességét hangsúlyozta.

A pápa szerint nagy szükség van a valódi hitre, amelynek segítségével ellensúlyozható „a politikai korrupció és a romboló vallási ideológiák vírusa”, illetve „a kísértés, hogy elfordítsuk a fejünket a szegények, a menekültek, az üldözött kisebbségek és a legsebezhetőbbek szükségét látva”.

Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ami töredéke az ország 160 milliós, többségében muszlim lakosságának. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében.

Ferenc pápa a hét első felében a 700 ezres katolikus kisebbséggel rendelkező Mianmart is felkereste.

A mianmari hatóságok érzékenységére tekintettel a katolikus egyházfő útja során egyszer sem használta a rohingja szót. Az 51 millió lakosú, nagyrészt buddhista Mianmar hivatalosan bangladesi illegális bevándorlónak tekinti a rohingjákat, állampolgárságuk sincs.

Ferenc pápát sokan bírálták amiatt, hogy nem nevezte nevén a rohingja kisebbséget, és nem keresett fel egy bangladesi menekülttábort sem.

 

Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült el Arakán szövetségi államból a mianmari hadsereg műveletei elől. Az ENSZ Emberi Jogi Főbizottsága szerint Arakánban etnikai tisztogatás zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.