Schulz kiakadt, mert azt írták, máris megegyezett Merkellel

Minden lehetőség az asztalon van, de szó sincs még nagykoalícióról – mondta az SPD elnöke.

MN
2017. 12. 01. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szociáldemokraták, az SPD vezetője, Martin Schulz felháborodott hangon utasította vissza azokat az állításokat, amelyek szerint pártja máris megkezdte volna a tárgyalásokat a CDU/CSU pártszövetséggel egy újabb nagykoalícióról. A Bild című bulvárlap – forrás megnevezése nélkül – egyenesen azt írta: minden akadály elhárult a nagykoalíció útjából, miután a három párt vezetője csütörtökön találkozott a szövetségi elnök hivatalában.

Schulz pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: cáfolja a híreket, amelyek szerint „zöld utat kapott” volna a nagykoalíció, mert ezek hamisak. Az SPD elnöke erről beszélt Angela Merkel kancellárral is, és felhívta a figyelmét, hogy az ilyen híresztelések lerombolják a bizalmat – ezzel finoman arra utalt, hogy a CDU köreiből származhatnak a Bild által közölt híresztelések. 

„Minden lehetőség az asztalon van” – mondta Schulz, de hangsúlyozta, hogy az esetleges koalíciós tárgyalásokról a pártkongresszusnak kell döntenie. Szerinte nincsenek időszűkében, jelenleg is van szövetségi kormány, és többféle lehetőséget is meg lehet vizsgálni. Első körben, hétfőn az SPD elnöksége elé kerül a téma. 

Németországban szeptember 24-én tartottak szövetségi parlamenti (Bundestag) választást, amelyen a CDU/CSU annak ellenére is győzött, hogy jelentősen veszített támogatottságából. A korábban velük nagykoalícióban kormányzó SPD történelmi mélypontra süllyedt, ezért Schulz bejelentette, hogy ellenzékbe vonulnak. Azóta azonban összeomlottak a koalíciós tárgyalások a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek közt, így újra napirendre került a nagykoalíció lehetősége. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.