Szándékosan hajtottak a vásárlók közé Melbourne-ben, tucatnyian megsérültek

Egy óvodáskorú gyermek súlyos fejsérülést szenvedett. Két férfit őrizetbe vettek az ausztrál hatóságok.

Kovacsik Ágnes
2017. 12. 21. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Őrizetbe vettek egy sofőrt és egy másik férfit az ausztrál rendőrök azután, hogy autójukkal a tömegbe hajtottak Melbourne-ben csütörtökön, helyi idő szerint délután fél öt körül – írja a The Herald Sun.

A rendőrség közlése szerint szándékos támadásról van szó, de azt korai lenne még megmondani, hogy terrorizmussal kapcsolatos indíték áll-e a gázolás mögött.

A jármű több járókelőt elütött a Flinders Streeten, a város egyik forgalmas csomópontján. A hatóságok közlése alapján tizenhárom sérültet szállítottak kórházba a helyszínről. Az ausztrál lap úgy tudja, egy óvodáskorú gyermek fejsérülést szenvedett.

A közösségi oldalon keringő felvételeken földön fekvő sebesülteket, a közelükben pedig egy fehér autót látni. Az egyik szemtanú szerint a jármű áthajtott a piros lámpán, és sorra ütötte el a gyalogosokat.

Szemtanúk szerint több mint 100 kilométeres óránkénti sebességgel haladt át egy fehér Suzuki terepjáró a tilos jelzésen a kora esti csúcsforgalom idején, amikor a környék tele volt bevásárlókkal és vakációzó gyerekekkel. A gépkocsi a zebrán áthaladó gyalogosok közé hajtott, és csak akkor állt meg, amikor terelőoszlopnak ütközött.

A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.

Januárban alig néhány száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén autós hajtott a tömegbe, hat ember halálát okozva, és harminc embert megsebesítve. A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hatrendbeli emberölés miatt indult eljárás.

Noha még nem tudni biztosan, hogy az incidens terrortámadás volt-e, annyi bizonyos, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak a gázolásos támadások. Az Iszlám Állammal is szimpatizáló szélsőségesek azért választják a gázolásos támadást, mert egyszerű megszervezni, és sok áldozattal járhat. Nyár végén Barcelona központjában egy szélsőséges dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, nem sokkal ezután Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A két támadásban tizennégyen haltak meg, a sebesültek száma száz fölött volt. Az üzbegisztáni Sayfullo Soipov pedig nyolc embert megölt és tizenegyet megsebesített, amikor kisteherautójával biciklisek közé hajtott New York Manhattan városrészében október végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.