Távoznia kell Merkelnek a ciklus vége előtt – minden második német szerint

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után még többen támogatták a kancellárt.

MTI
2017. 12. 27. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem minden második német szerint a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus vége előtt távoznia kell Angela Merkelnek a kancellári tisztségből, amennyiben ismét megválasztják kormányfőnek – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés. A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 47 százaléka gondolja úgy, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének a ciklus vége előtt távoznia kell a kancellári tisztségből, és csak 36 százalékuk támogatja, hogy újabb négy évig Angela Merkel legyen a kormányfő. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után fordított volt a helyzet, 44 százalék támogatta és 36 százalék ellenezte, hogy Angela Merkel kitöltse a négyéves ciklust.

Az új felmérés szerint pártja és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) bázisában a többség továbbra is kiáll mellette, 75 százalék támogatja és csak 17 százalék ellenzi, hogy 2021-ig kancellár maradjon Angela Merkel. Az eddigi és lehetséges következő koalíciós partner, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói körében viszont erős az elutasítottsága, csaknem kétharmaduk, 64 százalékuk szerint mennie kell a ciklus vége előtt. A Bundestag többi pártját tekintve a Zöldek szavazóinál a legalacsonyabb, 40 százalékos mindazok aránya, akik szerint a kancellárnak a ciklus vége előtti vissza kell vonulnia, a legmagasabb, 82 százalékos arányt pedig a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) bázisában regisztrálták.

A CDU/CSU január 7-től 12-ig tárgyal a nagykoalíció folytatásának lehetőségéről az SPD-vel. A szociáldemokraták január 21-én egy rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005–2009-es és a 2013–2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével és a negyedik Merkel-kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.