Tíz nap alatt megéreznénk, ha leállna az orosz gázszállítás

Több európai ország függősége olyan nagy az orosz gáztól, hogy a szállítás leállítása heteken belül vészhelyzethez vezetne.

MN
2017. 12. 16. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyi ideig élne túl Európa orosz gáz nélkül – ezt feszegeti az orosz RT azok után, hogy az olasz La Stampa megírta: amennyiben leállna az orosz gázexport Olaszországba, az országnak csak tizenöt napja lenne a vészhelyzetig.

A gázhiány lehetősége most azután vált aktuálissá, hogy kedd reggel hatalmas robbanás rázta meg az alsó-ausztriai Baumgartenben működő gázelosztó központot, Ausztria legnagyobb ilyen létesítményét. Az Oroszországból Szlovákián át érkező gáz mennyisége hirtelen a töredékére csökkent, majd a szlovák földgázszállító cég bejelentette, hogy leállította a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat.

Olaszország rögtön megérezte a robbanás okozta kiesést. A gázvezeték Tarvisiónál lép be olasz földre, itt reggel jelenősen csökkent az importgáz volumene. Az olasz gazdasági minisztérium ezért rendkívüli állapotot hirdetett.

Az RT ezért arra volt kíváncsi, vajon mennyi ideig bírnák az európai országok orosz gáz nélkül. Pjotr Puskarev, a TeleTrade vezető elemzője a hírcsatornának elmondta: Olaszországban az orosz gázimport részesedése 37 százalékos, Németországban viszont valamivel kevesebb, nagyjából 28 százalékos. Emiatt a német vállalatok egy héttel tovább működhetnének orosz gáz nélkül, mint az olaszországiak.

Az európai államok azonban sokkal inkább függenek az orosz gáztól. „Szlovénia, Görögország és Magyarország függősége 41-45 százalékos szinten van. Az Oroszországból érkező gáz nélkül erőteljes energiahiánnyal szembesülnének tíz napon belül” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: Csehország, Szlovákia, Finnország, Litvánia, Lettország és Észtország közel száz százalékig az orosz gáztól függ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.